Consumenten van dieetdranken compenseren hun suikerbehoefte door het eten van ongezond voedsel


Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign.

Champaign, Illinois -. Wilt u friet met ďlightĒ frisdrank? Je bent niet alleen, en je moet niet denken dat je calorieŽn bespaart door het drinken van ďlightĒ frisdranken.

Een nieuwe studie die de voedingsgewoonten van meer dan 22.000 Amerikaanse volwassenen onderzocht vond dat dieetdrank consumenten de afwezigheid van calorieŽn in hun drankjes compenseren door extra voedsel vol met suiker, zout, vet en cholesterol.

Professor An Ruopeng van de Universiteit van Illinois afdeling kinesiologie en algemene gezondheid onderzocht de gegevens van 10 jaar van een National Health and Nutrition Examination Survey, uitgevoerd door het National Center for Health Statistics, waarin de deelnemers gevraagd werd om alles wat zich herinnerden van eten of drinken in de loop van twee niet opeenvolgende dagen, neer te schrijven.

Een vergelijking van de dagelijkse calorie-inname van de deelnemers, met inbegrip van hun consumptie van discretionaire voedingsmiddelen en vijf soorten dranken - dieet of suikervrije dranken; met suiker gezoete dranken zoals frisdrank en vruchtendranken; koffie, thee en alcohol.

Met behulp van een voedseldatabase van het U.S Dept. of Agriculture stelde An een lijst op van 661 discretionaire voedingsmiddelen; dat zijn voedingsmiddelen die niet behoren tot de grote groepen levensmiddelen en niet vereist zijn voor het menselijk lichaam maar variatie brengen in het dieet. Dit energierijk maar voedselarm voedsel omvat producten zoals koekjes, ijs, chocolade, frieten en gebak.

Meer dan 90 procent van de mensen in de studie namen dagelijks discretionair voedsel met gemiddeld ongeveer 482 calorieŽn vond An.

Daar waar eerder onderzoek op drankvoorkeuren en consumptie van discretionaire voedingsmiddelen gericht was op snacks tussen de maaltijden, bestudeerde Ann de nutritionele kwaliteit van het voedsel van de deelnemers in plaats van naar wat gegeten werd. De resultaten van deze studie zullen verschijnen in een toekomstige uitgave van het tijdschrift Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Ongeveer 97 procent van de onderzoekspopulatie verbruikte ten minste ťťn van de vijf soorten dranken per dag, waarbij ongeveer 41 procent van de respondenten iets dronken uit ten minste twee van de categorieŽn. Meer dan 25 procent van de deelnemers namen drie of meer soorten drank per dag.

Koffie was de eerste keuze van de deelnemers nl. van 53 procent, gevolgd door met suiker gezoete dranken (43 procent), thee (26 procent), alcohol (22 procent) en smoothies (21 procent) .

Alcoholgebruik werd geassocieerd met de grootste toename van de dagelijkse calorie-inname (384 calorieŽn), gevolgd door met suiker gezoete dranken (226 calorieŽn), koffie (108 calorieŽn), dieet dranken (69 calorieŽn) en thee (64 calorieŽn).

Terwijl koffie en dieetdrank drinkers minder calorieŽn per dag opnamen dan degenen die alcohol of suikerhoudende dranken namen, verkregen zij een groter percentage van hun dagelijkse calorie-inname langs discretionaire voedingsmiddelen - een bevinding dat een effect van compensatie suggereert, zei An.

"Het kan zijn dat mensen die dieet dranken consumeren zich verrechtvaardigd voelen om meer te eten en eerder hun toevlucht nemen tot een muffin of een zak chips", zegt An. "Of misschien hebben ze om zich voldaan te voelen de neiging naar calorierijker voedsel."

Een derde mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat mensen kiezen voor dieetdranken omdat ze zich schuldig voelen door hun ongezonde voeding, zei An.

"Het kan ťťn mechanisme zijn of een mix ervan", zegt An. "We weten niet welke kant het compensatie-effect speelt.Ē

Associaties tussen drankconsumptie en de dagelijkse calorie-inname verschilden aanzienlijk onder de subgroepen van de bevolking, vond An. Afro-Amerikanen die dieetdranken, suikerhoudende dranken en koffie consumeerden evenals IberiŽrs die alcohol dronken, hadden de hoogste dagelijkse calorie-inname in alle van de raciale en etnische groepen.

Bij hoger ontwikkelden en mensen met de hoogste inkomens werd het verband gelegd tussen smoothies en alcohol en een verhoogd caloriegebruik, terwijl suiker gezoete dranken en koffie werden geassocieerd met een verhoogde calorie-inname onder de mensen met de laagste inkomens.

Zwaarlijvige volwassenen die dieetdranken namen gebruikten meer calorieŽn door discretionaie voedsel, net als de deelnemers met een normaal gewicht die met suiker gezoete dranken dronken.

In het verkennen van associaties tussen de soort drank en de voedingskundige kwaliteit, bleek dat mensen die met suiker gezoete dranken consumeerden of koffie de slechtste voedingsprofielen hadden.

Overschakelen naar dieetdranken kan ons niet helpen om ons gewicht te controleren als men geen aandacht besteedt aan de kwantiteit en kwaliteit van het voedsel, zei An.

"Als mensen gewoon met suiker gezoete dranken vervangen door dieetdranken kunnen ze het beoogde effect niet bereiken omdat ze hun calorieŽn zoeken in eten in plaats van drinken," zei An. "We raden aan dat de mensen zorgvuldig hun calorie-inname van zowel dranken en discretionaire voedingsmiddelen in het oog houden, omdat beide de overtollige calorieŽn toevoegen en eventueel het gewicht beÔnvloeden.Ē

An beveelt ook aan dat de volksgezondheidsinterventies een holistische benadering kiezen om de mensen te stimuleren hun drankverbruik in het kader van hun algemeen voedingsgedrag te beoordelen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Download nu het Leefbewust Eboek en ontvang onze nieuwsbrief


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats