Fecale transplantaties zijn veelbelovend maar hebben een zorgvuldige controle nodig, zeggen experts


Het gebruik van fecale transplantaties om ernstige infecties te behandelen is de voorkeursbehandeling geworden, maar naarmate het gebruik verhoogt zijn goede screening van donoren en goede controle dringend nodig, zeggen de experts in The BMJ.

Darmbacteriën spelen een belangrijke rol in ons immuunsysteem en in onze gezondheid en het transplanteren van fecaliën van de ene persoon naar een ander wordt in toenemende mate gebruikt om ernstige levensbedreigende infecties, zoals het moeilijk terugkerend Clostridium dat duizenden mensen per jaar doodt, te controleren.

De procedure bestaat uit de introductie van vloeibare stoelgang (of bevroren microben) van een gezonde donor naar de darm van een patiënt om die opnieuw te koloniseren met gezonde bacteriën, die vaak worden vernietigd na een langdurige behandeling met antibiotica.

Een analyse vond 85% kans op succes met fecale transplantaties vergeleken met slechts 20% voor een standaard behandeling met antibiotica. Een recente studie werd vroegtijdig gestopt wegens de overweldigende superioriteit van fecale transplantatie, met 90% slagingspercentage in vergelijking met 26% met krachtige antibiotica.

Tot nu toe werden meer dan 7000 transplantaties uitgevoerd met weinig nadelige effecten, en ondanks vroege twijfels over transplantaties zijn ze zelfs relatief veilig bij oudere patiënten of mensen met een verzwakt immuunsysteem, zegt professor Tim Spector van het King's College in Londen en professor Rob Ridder van de Universiteit van Californië in San Diego.

Meer dan 500 centra in de VS bieden nu fecale transplantatie, meestal geleverd vanuit één lab in Boston. Het gebruik van fecale transplantaties voor C. difficile infectie wordt nu voorzichtig onderschreven door de American Academy of Gastroenterology en de Europese Vereniging voor Microbiologie en Infectieziekten.

Terwijl de Europese en Australische toezichthouders de kat uit de boom kijken heeft de Britse toezichthouder (MRHA) fecale transplantatie tijdelijk geclassificeerd als geneesmiddel (met vrijstelling van veel van de gebruikelijke regelgevende barrières) en de procedure is goedgekeurd door NICE. Maar in tegenstelling tot de VS heeft het Verenigd Koninkrijk nog maar zeven centra die de behandeling aanbieden.

Hoewel "het beter is dan het gebruik van antibiotica voor de behandeling van C difficile”,wordt het gebruik van fecale transplantatie verder getest in andere omstandigheden waaronder obesitas, diabetes, prikkelbare darmsyndroom, colitis en vele anderen. Fecale transplantatie bestempelen als een wondermiddel voor veel ziekten, “is waarschijnlijk te optimistisch," zeggen Spector en Knight.

Evenals de voor de hand liggende risico's van besmetting (verminderd door screening), zijn er potentiële lange termijn risico's bij het overbrengen van microben naar een nieuwe host, bvb. het overbrengen van een grotere gevoeligheid voor obesitas en geestesziekten, stellen ze. "Deze mogelijke risico's suggereren dat fecale transplantatie, een spannende nieuwe procedure, zorgvuldig moet worden gecontroleerd en verfijnd om de belangrijkste gunstige microben te bevatten."

"We hebben dringend meer expertise en centra nodig, een goede screening van donoren en goede lange termijn proeven en controleprocedures om verstandig advies te kunnen geven," concluderen zij. Anders zouden patiënten met chronisch veel klachten wel eens hun geduld kunnen verliezen en het heft zelf in handen kunnen nemen (met behulp van doe het zelf methoden) met onvoorspelbare gevolgen.”

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats