KNGF Geleidehonden: 'Voorkom angst en stress door vuurwerkgeweld'


Vuurwerk dat onverwachts ontploft, onder de rolstoel terechtkomt of zelfs naar een geleidehond wordt gegooid; december is voor veel geleidehondenbazen zo'n onrustige maand dat zij zelfs genoodzaakt zijn hun dagelijks handelen aan te passen. KNGF Geleidehonden juicht het daarom toe dat steeds meer gemeenten vuurwerkvrije zones instellen en roept de samenleving met klem op om deze regels na te leven.

'Het geknal is bij mij in het dorp eind september al begonnen. Met name 's avonds', vertelt Jenny Kerschner. 'Ik kan dan niet meer met mijn blindengeleidehond Elsie de straat op. Ze schrikt zich wezenloos en schiet alle kanten op. Ik heb het al gemeld bij de politie. Ik hoop dat iedereen melding maakt van het illegaal afsteken van vuurwerk. Het zijn net bommen tegenwoordig.'

'Vuurwerk betekent oorlog in mijn hoofd'
Tweederde van de geleidehondenbazen past zijn ritme of dagelijkse handelingen in december aan vanwege het vuurwerk. Dat geldt niet alleen voor blinden en slechtzienden die vuurwerk niet zien aankomen, maar ook voor kinderen met autisme of mensen met PTSS die door onverwachts geknal door angst overmand kunnen raken. 'Rond de jaarwisseling vlucht ik zelfs mijn eigen huis uit om aan alle knallen te ontkomen', vertelt buddyhondenbaas Edwin Zegel. 'Ik zit van 28 december tot en met 4 januari op een vuurwerkvrij vakantiepark met mijn gezin. Het vuurwerk betekent voor mij oorlog in mijn hoofd; alles komt dan weer letterlijk en figuurlijk terug. Bij mij in de buurt wordt er nu al vuurwerk afgestoken. Daarom kan ik met mijn buddyhond Winke zeker een maand lang de straat niet op. Ik moet de auto pakken en met haar naar de polder rijden om daar te kunnen wandelen. We komen dan allebei weer een beetje tot rust, want ook Winke raakt helemaal van slag door al die knallen.'

Traumatische ervaring met vuurwerk kan grote gevolgen hebben
Die angst plus de schrikreactie van de hond kunnen van invloed zijn op het werk van de hond. Een traumatische ervaring met vuurwerk kan in het ergste geval leiden tot afkeuring van de geleidehond. Geleidehonden en hun bazen zijn dus erg gebaat bij de vuurwerkvrije zones. 'We leren de honden tijdens hun opleiding omgaan met knallen van bijvoorbeeld een luchtpistool en met andere harde geluiden, maar tegen het werkelijke vuurwerkkabaal valt niet op te trainen', vertelt Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden. 'Wij vinden de toename van het aantal vuurwerkvrije zones een goede ontwikkeling en vragen alle gemeenten om hieraan mee te doen. Daarnaast roepen wij de samenleving met klem op om deze regels ook écht na te leven. Net als de regels voor het afsteken van vuurwerk op enkel toegestane tijden. Het is uiterst belangrijk om rekening te houden met gehandicapte bazen en hun geleidehond. Steek geen vuurwerk af in het bijzijn van dieren en kwetsbare mensen en spreek de afsteker(s) er vooral op aan als dit wel gebeurt! Laat de decembermaand voor iedereen een aangename tijd zijn.' KNGF Geleidehonden streeft er tevens naar om zoveel mogelijk mensen het vuurwerkmanifest (www.vuurwerkmanifest.nl) te laten tekenen, zodat vuurwerk in de toekomst alleen in handen van professionals mag komen.


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats