Toegevoegde fructose is een belangrijke aanjager van diabetes type 2


Klinische experts rapporteren in Mayo Clinic Proceedings de dringende noodzaak van een drastische vermindering in de consumptie van eet- en drinkwaren met toegevoegde suikers, vooral toegevoegd fructose

Recente studies hebben laten zien dat toegevoegde suikers, voornamelijk die met fructose, belangrijke aanjagers zijn van diabetes en pre-diabetes, zelfs meer dan andere koolhydraten. Klinische experts die in de Mayo Clinic Proceedings schrijven vragen om uitleg van de huidige dieetrichtlijnen, die tot 25% van de totale consumptie van dagelijkse calorieŽn toestaan, zoals toegevoegde suikers, en adviseren een drastische vermindering in de hoeveelheid toegevoegde suikers, in het bijzonder toegevoegd fructose.

Wereldwijd heeft ca. 1 op de 10 volwassenen diabetes type 2, waarbij het aantal door deze ziekte getroffen individuen over de hele wereld meer dan verdubbeld is, van 153 miljoen in 1980 naar 347 miljoen in 2008. In de Verenigde Staten hebben 29 miljoen volwassenen (1 op 11) diabetes type 2 en nog eens 86 miljoen (meer dan 1 op 3) pre-diabetes.

"Met de huidige niveaus voedt de consumptie van toegevoegde suikers, en vooral toegevoegd fructose, een groter wordende epidemie van diabetes type 2," zegt hoofdauteur James J. DiNicolantonio, PharmD, een cardiovasculair onderzoek wetenschapper van Saint Luke's Mid America Heart Institute, Kansas City, MO. "Ca. 40% van de Amerikaanse volwassenen hebben al een zekere graad van insulineresistentie, met de verwachting dat bijna hetzelfde percentage uiteindelijk pure diabetes zal ontwikkelen."

Het netto resultaat van overmatige consumptie van toegevoegd fructose is een verstoring in zowel het totale metabolisme als wereldwijde insulineresistentie, zeggen de auteurs. Andere diŽtische suikers die geen fructose bevatten lijken in dit verband minder schadelijk. In feite, verschillende klinische onderzoeken hebben aangetoond, dat, vergeleken met glucose of zetmeel, ISO calorische uitwisseling met fructose of sucrose leidt tot verhoging van nuchtere insuline, nuchtere glucose, en insuline/glucose responses op een hoeveelheid sucrose. "Dit impliceert dat sucrose (in het bijzonder de fructose component) veel schadelijker is dan andere koolhydraten," voegt Dr. DiNicolantonio toe. Dr. DiNicolantonio en zijn co-auteurs, James H O'Keefe, MD, Saint Luke's Mid, America Heart Institute, Kansas City, MO, en Sean C. Lucan, MD, MPH, MS, huisarts aan het Montefiore Medical Center, Albert Einstein College of Medicine, Bronx, NY, onderzochten dierproeven en menselijk onderzoek om tot hun conclusies te komen.

Gegevens uit recente proefnemingen wijzen erop dat het vervangen van glucosezetmeel door fructose houdend tafelsuiker (sucrose) resulteert in belangrijke nadelige metabolische effecten. Nadelige effecten zijn duidelijker door verhoging van de basis insulineresistentie en meer sluipend door grotere proporties toegevoegde suikers in de voeding.

Het totaalbewijs is dwingend in de overweging dat toegevoegde suikers, en vooral toegevoegd fructose (meestal in de vorm van veel fructose bevattend glucosestroop en tafelsuiker), een ernstig en toenemend publiek gezondheidsprobleem is, volgens de auteurs.

Volgens de Amerikaanse Dieet Richtlijnen 2010 is het acceptabel voor sommige mensen om tot 19% van de calorieŽn van toegevoegde suikers te consumeren, en het Instituut voor Medicijnen staat 25% van het totaal aantal calorieŽn in toegevoegde suikers toe. Daar tegenover beveelt de Wereld Gezondheidsorganisatie aan dat de totale dag consumptie aan calorieŽn door toegevoegde suikers niet meer dan 10% zou moeten zijn, met het voorstel om dit niveau te verlagen naar 5% of minder voor een optimale gezondheid. Zulke niveaus zouden meer op een lijn zijn met wat de auteurs zouden aanbevelen, en vergelijkbaar restrictief met bestaande aanbevelingen van de American Heart Association (AHA) Ė niet meer consumeren dan 6 theelepeltjes (24 gram) suiker per dag door vrouwen en niet meer dan 9 theelepeltjes (36 gram) suiker per dag door mannen.

Hoewel fructose voorkomt in veel natuurlijk voedsel zoals fruit en groente, is het consumeren hiervan geen probleem voor de menselijke gezondheid. Sterker nog, van het consumeren van fruit en groente wordt aangenomen dat het beschermt tegen diabetes en uitgebreidere cardio metabolische stoornissen, leggen DiNicolantonio en zijn collegaís uit. De auteurs stellen voor dat de dieet richtlijnen aangepast zouden moeten worden om mensen aan te moedigen voorbewerkt voedsel, vol met toegevoegde suikers en fructose, te vervangen door natuurlijk voedsel zoals fruit en groente. ďDe meeste bestaande richtlijnen schieten tekort op dit gebied, vaak ten koste van verslechterende gevallen van diabetes en gerelateerde cardiovasculaire en andere gevolgen,Ē schrijven zij.

De auteurs denken ook dat de voedselindustrie aangemoedigd moet worden om minder suikers aan eet- en drinkwaren toe te voegen, vooral de fructose bevattende variŽteiten. En ze concluderen dat ďeen individueel niveau, met verminderde consumptie van eet- en drinkwaren met toegevoegde suikers, vooral toegevoegd fructose, wel eens een van de meest effectieve strategieŽn zou kunnen zijn voor het veiligstellen van een toekomstige, sterke gezondheid.

Pressrelease elsevierhealth.com

Vertaling: Ellen LamOntvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats