Triglyceriden vormen zich in de lever ondanks insulineresistentie


Een team van Yale onderzoekers vonden dat triglyceriden, een soort vet in het bloed en de lever, worden geproduceerd in de lever, onafhankelijk van de werking van insuline in de lever. Hiermee lossen ze een groot mysterie op van diabetes type 2.

Bij type 2 diabetes, slaagt de insuline er niet in de bloedsuiker productie door de lever te onderdrukken, terwijl paradoxaal genoeg de lever wel triglyceriden produceert. Deze combinatie resulteert in meerdere gezondheidsrisico's, met inbegrip van een hoge bloedsuikerspiegel en leververvetting. Jarenlang hebben onderzoekers aandacht besteed aan de rol van de veranderde insulinewerking in de lever bij de productie van triglyceriden. Echter, Yale onderzoekers testten een theorie dat triglyceriden gevormd in de lever meer afhankelijk zijn van de aanvoer van vetzuren naar de lever dan van de insulinewerking.

In zijn studie ontwikkelde het Yale team - onder leiding van Gerald I. Shulman, de George R. Cowgill professor in de geneeskunde en de cellulaire en moleculaire fysiologie - een nieuwe methode om de snelheid van de triglyceride productie van vetzuren bij drie soorten dieren te meten: normale ratten, insuline-resistente ratten met een vetrijk dieet, en ratten met genetisch gemodificeerde insulinereceptoren. Zij vonden dat bij alle geteste dieren verhoogde triglyceride productie vooral afhankelijk was van de aanlevering van vetzuur en niet van de insulinewwerking in de lever.

De bevindingen verklaren nu ook de langdurige paradox waarom insuline therapie de leververvetting bij patiënten met type 2 diabetes niet verergert maar vermindert. "Deze resultaten bieden nieuwe inzichten in de pathogenese van niet-alcoholische leverziekte en biedt nieuwe benaderingen voor de behandeling van leververvetting, de meest voorkomende leverziekte in de wereld," aldus Shulman.

Shulman en zijn team zijn van plan om dezelfde methodologie toe te passen om hun bevindingen te vertalen naar insuline-resistente patiënten met type 2 diabetes, hyperlipidemie en leververvetting.

Vertaling: Andre Teirlinck
Bron: http://www.yale.edu


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats