Verband tussen antibiotica en diabetes type 2


Antibiotica kan meewerken aan het vroeg ontdekken van de ontwikkeling van de ziekte.

Washington, DC - Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het Endocrine Society Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism,
hadden mensen met diabetes type 2 voordien de neiging om meer antibiotica te nemen dan anderen.

Een persoon ontwikkelt diabetes, gekarakteriseerd door een hoge bloedsuikerspiegel, wanneer hij (zij) niet genoeg van het hormoon insuline produceert of de insuline niet goed werkt om suiker te verwijderen uit de bloedbaan.

Volgens het Society's Endocrine Facts and Figures rapport hebben meer dan 29 miljoen Amerikanen diabetes en met type 2 als de meest voorkomende vorm van de aandoening namelijk tussen 90 tot 95 procent van de gevallen.

"In ons onderzoek vonden we dat mensen met diabetes type 2 significant meer antibiotica gebruikten tot 15 jaar voorafgaand aan de diagnose in vergelijking met gezonde personen”, zegt één van de auteurs van de studie, Kristian Hallundbaek Mikkelsen, MD, van Gentofte Ziekenhuis in Hellerup, Denemarken . "Hoewel we de causaliteit niet kunnen afleiden uit deze studie, tonen onze bevindingen toch de mogelijkheid aan dat antibiotica het risico op type 2 diabetes zou kunnen verhogen. Een even overtuigende verklaring kan zijn dat mensen die diabetes type 2 ontwikkelen in de loop der jaren en gedurende die periode een groot risico lopen op infectie. "

Bij een case-control studie vonden de onderzoekers bijgehouden antibioticavoorschriften van 170504 mensen met type 2 diabetes en van 1,3 miljoen mensen die geen diabetes hadden. De gegevens waren gebaseerd op drie nationale registers over gezondheidszorg in Denemarken.

De personen met type 2 diabetes hadden gemiddeld gedurende 0,8 jaar antibiotica voorgeschreven gekregen. De personen met meer voorschriften hadden meer kans te worden gediagnosticeerd met type 2 diabetes. Veel soorten antibiotica werden in verband gebracht met een hoger risico op diabetes maar vooral de narrow-spectrum antibiotica penicilline V sprong uit de band.

Vorig onderzoek heeft aangetoond dat deze antibiotica de bacteriënhuishouding in de darmen kan veranderen. Studies suggereren dat sommige darmbacteriën meewerken aan het vermogen om suiker te metaboliseren bij mensen met diabetes. Dit kan verklaren waarom hoger gebruik van antibiotica kan worden geassocieerd met de ontwikkeling van type 2 diabetes, maar er is meer onderzoek nodig om de bevindingen te bekrachtigen, zei Mikkelsen.

"Diabetes is één van de grootste uitdagingen voor de moderne gezondheidszorg, met een wereldwijde toename", zei hij. "Nader onderzoek naar de lange termijn effecten van het gebruik van antibiotica op de suikerstofwisseling en de samenstelling van de darmbacteriënkolonie kan waardevolle antwoorden geven over hoe wij deze crisis van volksgezondheid best aanpakken. Bewaking op het gebruik van antibiotica kan ons een kans geven op preventie van de ontwikkeling van de ziekte of het vroeg diagnostiseren ervan. "

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


     


    Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
    kan ieder moment weer gestopt worden.


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats