Ontstekingen houden verband met verzwakte circuits bij depressie


Hersenscans tonen duidelijke aspecten van ontstekingen bij depressie.

EMORY HEALTH SCIENCES

Ongeveer een derde van de mensen met een depressie hebben een hoge graad van ontstekingsmarkers in hun bloed. Uit nieuw onderzoek blijkt dat aanhoudende ontstekingen op de hersenen samengaan met hardnekkige symptomen van depressie, bijvoorbeeld anhedonie, het onvermogen plezier te ervaren.

De resultaten werden op 10 november online gepubliceerd in ‘Molecular Psychiatry’.

De bevindingen ondersteunen dat de zware ontstekingsvorm van depressie verschillend is en leiden de onderzoekers naar behandelingen op maat.

Anhedonia is een kernsymptoom van depressie die bijzonder moeilijk te behandelen is, zegt hoofdauteur Jennifer Felger, PhD, assistent-professor in de psychiatrie en gedragswetenschappen aan de ‘Emory University School of Medicine’ en het ‘Winship Cancer Institute’.

"Sommige patiënten die antidepressiva nemen blijven lijden aan anhedonie," zegt Felger. "Onze gegevens suggereren dat door het blokkeren van de ontsteking of de effecten op de hersenen, we in staat zijn om anhedonie te genezen en depressieve personen te helpen die niet reageren op antidepressiva."

In een studie van 48 patiënten met een depressie, werden hoge niveaus van de inflammatoire marker CRP (C-reactief proteïne) gekoppeld aan een "mislukking om te communiceren", gezien door beeldvorming van de hersenen in de regio's die belangrijk zijn voor motivatie en beloning.

Neurowetenschappers kunnen langs MR beeldvorming zien of twee gebieden van de hersenen met elkaar praten door na te gaan of ze terzelftertijd of volgens dezelfde patronen oplichten, zelfs wanneer iemand niet iets speciaals aan het doen is. Ze beschrijven dit als "functionele connectiviteit."

Bij patiënten met een hoge CRP namen Felger en haar collega's gebrek aan connectiviteit tussen de ventromediale prefrontale cortex en het ventrale striatum waar. Dit in tegenstelling tot patiënten met een lage CRP die een robuuste connectiviteit vertoonden.

"We waren geïnteresseerd in deze gebieden van de hersenen als gevolg van hun belang bij beloningsreacties," zegt ze. "Daarnaast hadden we verlaagde activiteit van deze gebieden waargenomen bij mensen met een immuno-stimulerende behandeling voor hepatitis C virus of kanker, wat suggereerde dat zij gevoelig zijn voor ontsteking."

Ook werden hoge CRP niveaus geconstateerd bij anhedonia patiënten: een onvermogen om plezier te ontlenen aan dagelijkse activiteiten, zoals voedsel of tijd met familie en vrienden. Slechte verbinding tussen een ander regio van het striatum en de ventromediale prefrontale cortex werd in verband gebracht met een ander symptoom: lage motoriek bij het meten van vingersnelheid.

Tijdens de beeldvorming van de hersenen werden de deelnemers niet behandeld met antidepressiva, anti-inflammatoire geneesmiddelen of andere medicijnen gedurende ten minste vier weken, en CRP werd gemeten bij herhaalde bezoeken om ervoor te zorgen dat de niveaus stabiel waren. Hoge CRP werd ook in verband gebracht met een BMI (body mass index), maar de statistische relatie was sterk, zelfs na correctie voor BMI en andere variabelen zoals leeftijd.

Een eerdere studie van mensen met moeilijk te behandelen depressie vond dat die met veel ontstekingen (gemeten met CRP) beter reageerden op het anti-inflammatoir antilichaam infliximab.

Als een volgende stap wil Felger testen of L-DOPA, een geneesmiddel dat zich richt op de dopamine in de hersenen, de connectiviteit in beloning gerelateerde gebieden van de hersenen bij patiënten met een zware ontstekingsdepressie kan verbeteren. Deze aankomende studie wordt ondersteund door het Dana Foundation.

Eerder onderzoek door Felger bij primaten toonde aan dat ontsteking leidt tot verminderde vrijgave van dopamine. L-DOPA is een voorloper van dopamine en wordt vaak gegeven aan patiënten met de ziekte van Parkinson.

"We hopen dat ons onderzoek kan leiden tot nieuwe therapieën voor anhedonia bij zware ontstekingsdepressie," zegt ze.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats