Depressieve vrouwen hebben een overactief glutamaat receptor-gen


Universiteit van Illinois in Chicago

Vele genen die de activiteit van een neurotransmitter in de hersenen reguleren zijn overvloedig aanwezig in hersenweefsel van depressieve vrouwen. Dit kan een onderliggende oorzaak zijn van het vaker voorkomen van zelfmoord onder vrouwen, volgens onderzoek aan de University of Illinois in Chicago.

Uit het bestuderen van postmortem weefsel uit hersenen van psychiatrische patiënten, maakte Monsheel Sodhi, assistent-professor van de apotheek praktijk aan UIC op, dat vrouwelijke patiënten met een depressie abnormaal hoge niveaus van veel genen die het glutamaat systeem, die op grote schaal verspreid zijn in de hersenen, reguleren.

Glutamaat is de belangrijkste prikkeling van neurotransmitters in de hersenen. Schizofrenie, epilepsie, autisme en de ziekte van Alzheimer zijn allemaal gekoppeld aan afwijkingen van het glutamaatsysteem.

Het geslacht speelt een rol bij depressie en zelfmoord, zei Sodhi. Vrouwen hebben twee tot drie keer meer kans om te proberen zelfmoord te plegen, maar mannen vier keer meer kans om te sterven door zelfmoord. Het risico van suïcide is geassocieerd met veranderingen in de verschillende neurotransmittersystemen.

Sodhi en haar collega's waren geïntrigeerd door recente studies waarbij werd bevonden dat een lage dosis van het geneesmiddel ketamine, de glutamaat systeemactiviteit wijzigt, snel depressie kan elimineren bij twee/derde van de patiënten die niet reageren op conventionele antidepressiva. Conventionele antidepressiva richten zich op de monoamine systemen die de neurotransmitters dopamine, serotonine en noradrenaline afscheiden.

In de nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Psychiatry, hebben Sodhi en haar collega's hersenweefsel geanalyseerd van mensen die te lijden hadden aan depressie. Zowel vrouwen en mannen werden vergeleken met proefpersonen die nog nooit een psychiatrische ziekte hadden ervaren. Veel van de depressieve patiënten, zei ze, waren door zelfdoding overleden.

Sodhi ontdekte dat vrouwen met depressie, de hoogste waarden van verscheidene glutamaat receptor genen hadden waardoor ze misschien meer vatbaar waren voor depressie. Daarnaast bleken drie van deze genen te hoog bij zowel mannelijke als vrouwelijke patiënten die gestorven waren door zelfmoord.

"Onze gegevens tonen aan dat vrouwen met ernstige depressies en een hoog risico op zelfmoord, misschien het meeste profijt kunnen hebben van antidepressie middelen die inwerken op het glutamaatsysteem, zoals ketamine," zegt Sodhi. De studie suggereert ook dat nieuwe glutamaat receptor doelen om de ontwikkeling van behandelingen voor depressie en biochemische markeerpunten te identificeren, gebruikt kunnen worden om zelfmoord risico’s in te schatten, zei zij.

Meer dan 41.000 mensen sterven elk jaar door zelfmoord in de Verenigde Staten, volgens de Centers for Disease Control and Prevention. Het is de tweede belangrijkste doodsoorzaak bij mensen 15-34 jaar. Zelfmoord neemt elke 14 minuten een leven in de VS, en de frequentie escaleert. Meer dan 90 procent van de mensen die zich het leven benemen, lijden aan een psychische aandoening, voornamelijk depressie.

Slechts één-derde van de patiënten die conventioneel behandeld worden, bereiken een substantiële vermindering van hun depressies, wat meerdere weken of langer in beslag neemt, zegt Sodhi. De tijdsduur in reactie op de behandeling is een probleem, zei ze, vanwege het grote risico op zelfmoord.

Vertaling Shanti Onneweer


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats