Verhoogd risico op darmkanker bij elke cm meer buikomvang


Deskundigen spraken op de 23e United European Gastroenterology Week (UEG Week 2015) in Barcelona, ​​Spanje over overtuigend bewijs dat er een verband is tussen overgewicht en het risico op colorectale kanker (CRC.)

John Mathers, hoogleraar Humane Voeding van het Instituut voor Cellulaire Geneeskunde aan de Universiteit van Newcastle in het Verenigd Koninkrijk presenteerde gegevens over een totale stijging van 18% in relatief risico op CRC per verhoging van 5 eenheden BMI.

“Vooral bij mannen is er steeds meer bewijs dat de tailleomtrek een aanwijzer is van het risico op darmkanker," zegt Prof. Mathers. Het CRC risico neemt bijna 60% toe bij mannen met een vermeerdering van ten minste 10 cm tailleomtrek in 10 jaar. "Dit verhoogd risico op kanker kan te wijten zijn aan hardnekkige ontstekingen bij mensen met obesitas."

Patiënten met het Lynch syndroom (LS) hebben een hoger dan normaal risico op CRC als gevolg van een erfelijke afwijking in één van de genen die verantwoordelijk zijn voor het herstellen van het DNA. Prof. Mathers presenteerde nieuwe gegevens waaruit blijkt dat bij mensen met het Lynch syndroom het CRC risico toeneemt bij hoger lichaamsgewicht en voor degenen die lijden aan obesitas wordt het risico op CRC verdubbeld. Zeer verrassend is dat de verhoging van het risico op CRC tengevolge van het lichaamsgewicht bij mensen met het Lynch syndroom ongeveer tweemaal zo groot is als bij de gewone populatie.

Prof. Mathers zei: "Er is nu overtuigend bewijs dat een betere levensstijl, in het bijzonder betere voedingskeuzes en fysieke activiteit kunnen helpen om het risico op obesitas en darmkanker te verlagen". Daarnaast, voor degenen die al te zwaar zijn kan het verliezen van gewicht het risico op CRC verminderen maar dit moet verder onderzocht worden. Betreffende zijn studies over het syndroom van Lynch patiënten, merkte Prof. Mathers op dat aspirine het overmatig risico op CRC bij patiënten met overgewicht verminderde, misschien via de ICT ontstekingsremmende werking. "Dit is een zeer intrigerende bevinding" zei Prof Mathers ", die suggereert dat andere voeding en anti-inflammatoire middelen nuttig kunnen zijn in het verminderen van het CRC risico bij mensen met obesitas."

"Darmkanker wordt geassocieerd met hogere leeftijd, obesitas en voeding en wordt veroorzaakt door een ontsteking,” zegt Prof. Legt Mathers. "We kunnen nu al het duidelijk advies geven over de voordelen van een blijvende fysische activiteit, het eten van gezonde voeding en gewichtstoename te vermijden om het risico op CRC te verlagen als we ouder worden ."

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats