Darmbacteriën reguleren de antioxidantenstofwisseling


Chalmers Technische Universiteit

Een recent verschenen onderzoek toont aan dat het microbioom in de darmen de stofwisseling van glutathion en aminozuren in het lichaam reguleert. Glutathion is een cruciale antioxidant, die in elke cel van ons lichaam gevonden wordt. Een tekort aan glutathion draagt bij aan oxidatieve stress, wat een belangrijke factor is in verscheidene leefstijlziektes.

Het functionele vermogen en de diversiteit van darmbacteriën zijn belangrijke schakels die medebepalen hoe en of verschillende menselijke aandoeningen zich ontwikkelen. Er is een verband tussen een disbalans in het menselijke darmmicrobioom en ziektes als obesitas, diabetes 2, atherosclerose, niet-alcoholische leververvetting (steatohepatitis) en ook – aan het andere uiteinde van het spectrum – bijvoorbeeld ondervoeding. Het is dus bekend dat de wisselwerking tussen de darmbacteriën, de weefsels in het maagdarmstelsel waar zij leven en andere perifere weefsels, samen met de voedingsgewoonten, zeer relevant zijn voor de gezondheid van het lichaam.

In een kort geleden verschenen artikel in Molecular Systems Biology, onthulden onderzoekers van de Chalmers University of Technology, de Royal Institute of Technology en de Universiteit van Gotenburg in Zweden, dat darmbacteriën de stofwisseling van glutathion en aminozuren in het lichaam regelen. Het onderzoek toont aan hoe een nieuwe integrale aanpak kan worden ingezet, om ervoor te zorgen dat de verschillen in de stofwisseling tussen bacterievrije en op gebruikelijke manier gefokte muizen aan het licht komen, door een combinatie van proteomics, transcriptomics en metabolomics, naast weefselspecifieke metabolische modellering.

Glutathion is de krachtigste antioxidant en de belangrijkste ontgiftende stof in ons lichaam. Het speelt een cruciale rol in het immuunsysteem, bij de voedselstofwisseling en bij andere belangrijke zaken op celniveau. Glutathion is een zeer klein eiwit, dat in de cellen wordt aangemaakt uit drie aminozuren die uiteindelijk uit ons voedsel of uit supplementen gehaald worden. Een glutathiongebrek kan bijdragen aan oxidatieve stress, wat een belangrijke rol speelt in het mechanisme van de hierboven genoemde complexe aandoeningen.

In het onderzoek werd een generieke kaart van de stofwisseling bij muizen gemaakt en daarnaast werden weefselspecifieke computermodellen voor belangrijke muizenweefsels aangemaakt. Door de integratie van high-throughput experimentele data, ontdekten de onderzoekers dat de darmbacteriën in de dunne darm glycine consumeren; één van de drie aminozuren die nodig zijn voor de synthese van glutathion.

Om de resultaten van de computergebaseerde simulaties te kunnen bevestigen, werd het niveau van de aminozuren in de poortader van de muizen gemeten. Bovendien werd er een lager niveau van glycine aangetroffen in de weefsels van de lever en de dikke darm, wat erop wijst dat de darmbacteriën de glutathionstofwisseling regelen; niet alleen in de dunne darm maar ook in de lever en de dikke darm.

“Sommige bacteriën in ons darmstelsel eten glycine, wat nodig is voor de synthese van glutathion. Een disbalans in de samenstelling van de bacteriën kan leiden tot een verergering van chronische ziektes”, aldus Chalmers onderzoeker Adil Mardinoglu, hoofdauteur van het artikel.

In voorgaande onafhankelijke studies bleken disbalansen in het plasmagehalte van glycine en andere aminozuren te bestaan bij obesitas, diabetes 2 en niet-alcoholische leververvetting.

“Opvallend genoeg werd er een afname geconstateerd het plasmagehalte van glycine bij alle proefpersonen met de bovengenoemde ziektes, vergeleken met de gezonde proefpersonen”, zegt Professor Jens Nielsen van Chalmers. “In dit verband kan het interessant zijn om de microbiële aminozuren in de menselijke darmen te meten vanwege hun potentiële rol bij de ontwikkeling van dergelijke stofwisseling-gerelateerde aandoeningen.”

“De ontdekking dat de bacteriën in onze dunne darm glycine eten en de glutathionstofwisseling regelen, kan wellicht leiden tot de ontwikkeling van voedselproducten die gunstige bacteriën (probiotica) kunnen aanleveren aan de darmen. De resultaten van het onderzoek kunnen bijdragen ons begrip van welke rol bacteriën precies spelen in de stofwisselingsprocessen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van obesitas, diabetes 2, niet-alcoholische leververvetting en ondervoeding.”

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats