Gewijzigd microbioom verbrandt minder calorieën


Onderzoek koppelt veranderingen in darmbacteriën aan vertraagd rustmetabolisch ritme en gewichtstoename bij muizen

UNIVERSITY OF IOWA HEALTH CARE

Het verband tussen darm microbioom en obesitas lijkt duidelijk, maar hoe veranderingen in darmbacteriën kunnen zorgen voor gewichtstoename, is dat nog niet.

Een nieuwe studie van de Universiteit van Iowa met muizen laat zien dat veranderingen van het darm microbioom als gevolg van medicijngebruik obesitas kan veroorzaken door verlaging van het rustmetabolische ritme – de calorieën die verbrand worden tijdens slaap of rust. De bevindingen, gepubliceerd in eBiomedicine, benadrukt de cruciale rol van darmmicroben voor de energiebalans en stelt dat ongezonde microbiome wisselingen kunnen leiden tot gewichtstoename en obesitas door veranderingen in het rustmetabolisme.

“De uitkomst van ons onderzoek is dat het waarschijnlijk bacteriën (in onze darmen) zijn die verantwoordelijk zijn voor de calorieën die je verbrandt tijdens de slaap,” zegt John Kirby, PhD, professor microbiologie en urologie van het UI Carver College of Medicine.

Kirby en zijn collega’s focusten op de uitwerking van risperidon, een anti psychotisch medicijn dat aanzienlijke gewichtstoename veroorzaakt bij patiënten. Risperidon wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende psychiatrische stoornissen bij volwassenen en kinderen, inclusief autisme, bipolaire stoornissen en schizofrenie, en het aantal aan kinderen voorgeschreven recepten zijn de laatste 20 jaar bijna acht maal zo veel geworden.

In een eerdere studie vergeleken Kirby en Chadi Calarge, een psychiater-kinderarts bij de UI, patiënten die langdurig risperidon gebruikten met patiënten die dit medicijn niet gebruikten. Ze ontdekten dat gewichtstoename verband hield met een aanzienlijke verandering in de darm microbiome samenstelling van de patiënten. Deze uitkomsten werden gepubliceerd in Translational Psychiatry.

In een nieuwe studie van eBiomedicine werkte Kirby samen met Justin Grobe, universitair docent farmacologie bij de UI, om erachter te komen hoe deze door risperidon veroorzaakte wijziging in het microbioom voor gewichtstoename zorgt. De menselijke studies spiegelend, lieten de onderzoekers zien dat risperidon gewichtstoename veroorzaakt bij muizen (een extra 2,5 gram, of circa 10% van het totale lichaamsgewicht, twee maanden lang vergeleken met controlemuizen) en de bacteriële samenstelling van het muizen microbioom aanzienlijk verandert. Toen demonstreerden ze dat het gewijzigde microbioom een verlaging van het rustmetabolische ritme veroorzaakt, totaal verantwoordelijk voor de excessieve gewichtstoename.

“De controlemuizen komen weinig aan als ze ouder worden en hun microbioom ondergaat een “gezonde verandering” als gevolg van veroudering. Met risperidon worden de muizen obese en vertonen een andere, minder gezonde wijziging in hun microbioom,” zegt Kirby. “Met deze studie hebben we het mechanisme gevonden hoe een verandering in het microbioom bijdraagt aan gewichtstoename en het heeft te maken met veranderingen in het rustmetabolische ritme.”

Het team was in staat om te onderzoeken hoe de microbiome wijziging effect had op de stofwisseling van de dieren d.m.v. een nieuw instrument – een calorimetrie apparaat – uitgevonden door Grobe. Dit apparaat doet precisie metingen van energie opname, zuurstof opname, kooldioxide afgifte en warmteproductie in een enkel diertje, om de totale energieverandering, of ‘delta G”, van de muis vast te stellen.

De onderzoekers ontdekten dat er, vergeleken met de controlemuizen, geen verandering in het aerobische (zuurstof-afhankelijke) rustmetabolische ritme van risperidon-muizen, maar er was een aanzienlijke daling van het non-aerobische rustmetabolische ritme, genoeg voor de gewichtstoename van de diertjes.

“Er is sprake van ongeveer 16% verandering in het rustmetabolisme ritme, wat enorm is,” zegt Grobe. “Voor de gemiddelde mens staat dit gelijk aan een jaarlijkse gewichtstoename van 29 pond.” “Dit staat gelijk aan het eten van een extra cheeseburger, elke dag! “voegt Kirby toe.

Om te bewijzen dat het ‘verschoven’ microbioom verantwoordelijk was voor deze stofwisselingsverandering en gewichtstoename, verplaatsten de onderzoekers het microbioom van de risperidone-muizen naar de controlemuizen en zagen hetzelfde effect: verlaging rustmetabolisch ritme en verhoging gewichtstoename. Bovendien ontdekten ze dat het niet alleen de bacteriën waren die dit veroorzaakten. Het overzetten van alleen de bacteriofaag (faag) – virussen die de microbioombacteriën infecteren – was genoeg om het rustmetabolische ritme te verlagen en gewichtstoename van de muizen te veroorzaken.

De uitkomsten zouden kunnen suggereren dat het manipuleren van het rustmetabolische ritme, speciaal gericht op het darm microbioom, een nieuwe benadering kan zijn voor de behandeling van obesitas. Het voorkómen van ongezonde veranderingen in het microbioom is een andere optie die gunstig kan zijn voor patiënten die behandeld worden met risperidon.

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats