Het in kaart brengen van het darmflora geeft ons meer kennis over de rol ervan bij overgewicht


Dr. Katherine Pollard bespreekt innovatieve statistische analyses die een nieuw licht werpen op het verband tussen darmbacteriën, metabolisme en BMI

Verschillende recente wetenschappelijke studies stellen in verband met het darmmicrobioom dat de diversiteit aan bacteriën in de maag en de darmen wel eens de schuld zou kunnen zijn voor obesitas. Maar Katherine Pollard, PhD, senior onderzoeker bij Gladstone Institutes, zegt dat het niet zo eenvoudig is.

Met behulp van krachtige computers, hebben Dr. Pollard en haar team eerdere studies opnieuw geanalyseerd en daaruit is gebleken dat er geen significante relatie is tussen de body mass index (BMI) en de soorten microben in de darmen. In feite vond ze in haar lab dat er grotere verschillen waren in darmbacteriën tussen de verschillende studies dan tussen magere en zwaarlijvige individuën binnen elke studie.

In plaats daarvan denkt Dr. Pollard denkt dat de genetische make-up van de verschillende stammen van bacteriën het belangrijkst is. Dit komt omdat het DNA in bacteriën enorm varieert. Terwijl bijvoorbeeld de genomen van twee mensen slechts 0,1%,van elkaar verschillen kunnen twee stammen van dezelfde bacteriën 30% van elkaar variëren - vergelijkbaar met de variatie tussen menselijke genomen en die van muizen! Wat meer is, de verschillen in de bacteriële genomen zijn belangrijke onderdelen die vaak betrokken zijn bij het metabolisme of de verwerking van suiker en vet.

Buiten het reflecteren van belangrijke functionele veranderingen in bacteriële genomen, beïnvloeden verlies en aangroei van genen ook de grootte van het genoom. Wanneer microbiomen bestudeerd worden met metagenomics - rangschikken van DNA - kunnen verschillen in bacteriële genoom grootte een vertekening geven van de schatting van het aandeel van elk gen in het monster. Door het ontwikkelen van een computer snelkoppeling om snel de genoomgrootte te schatten met behulp van statistische modellen, was het voor Dr Pollard's team mogelijk om de correctheid van microbiële studies te verbeteren.

"Het is niet genoeg om te zeggen wat voor soort bacteriën aanwezig zijn, omdat dit niets zegt van wat zij aan het doen zijn," legt Dr Pollard uit. “Daar twee stammen van dezelfde soort verschillende genomen kunnen hebben, moet je echt weten over welke genen het gaat en welke rol ze spelen in het verband tussen iemands darmflora en de BMI of ziekte."

http://www.gladstone.ucsf.edu

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats