Darmbacteriën veroorzaken auto-immuunziekte op latere leeftijd bij muizen


Onderzoekers hebben ontdekt dat bij jonge muizen de kolonisatie van de darmen door bepaalde soorten bacteriën kan leiden tot immuun responses op latere leeftijd die verband houden met ziekte. Verhoging van niveaus van gesegmenteerde vezelige bacteriën kan veranderingen teweegbrengen in het lymfatisch weefsel van de muizendarmen, met als gevolg de productie van antilichaampjes die de componenten van de celkern aanvallen. Dit soort schade is kenmerkend voor auto-immuunziekten als systemische lupus erythematosus en systemische sclerosis waarbij organen in het gehele lichaam schade oplopen door willekeurige immuun responses. De bevindingen zijn gepupliceerd in The EMBO Journal.

"Onze uitkomsten laten zie hoe een gezond darmstelsel bij jonge dieren gekoppeld zou kunnen worden aan auto-immuunziekte bij oudere dieren," zegt Dirk Elewaut, professor van Gent University Hospital in België en VIB Inflammation Research Center, Gent University, België, één van de hoofdauteurs van de studie. Het micribioom van de jonge muizen heeft gevolgen voor het verlies van tolerantie van het secondaire immunsysteem tegen proteïnen in de celkern. De aanval van bepaalde proteïnen door het eigen immuunsysteem kan subsequent leiden tot weefselschade en ziekte."

De onderzoekers gebruikten voor hun onderzoeken muizen waarbij de secondaire lymfatische organen ontbraken. Onder secondaire lymfatische organen vallen lymfklieren, amandelen, milt en andere structuren waarbij lymfocyten, de witte bloedlichaamples die een essentiële rol spelen bij ons immuunsysteem, worden geactiveerd. De muizen werden gemodificeerd door lymfotoxine en Hox11 te verstoren, twee essentiële proteïnen die betrokken zijn bij het auto-immuunsysteem van dieren. De onderzoekers lieten zien dat ca. een kwart van de op deze manier gemodificeerde muizen spontaan antilichaampjes procuceerden die componenten van de celkern aanvielen. Deze verhoging van ongewenste, zelf teweeggebrachte immuunreacties werd beïnvloed door de aanwezigheid van gesegmenteerde vezelige bacteriën in de darmen van jonge muizen. Gesegmenteerde vezelige bacteriën zijn clostridia-gerelateerde micro organismen, die aangetroffen worden in de darmen van veel dieren, waaronder muizen, ratten, en mensen.

"We hebben het verband aangetoond tussen het microbioom van jonge muizen en de latere aanzet tot auto-immuunziekte," zegt Elewaut. "Nader onderzoek is nodig om het exacte moleculaire mechanisme vast te stellen dat leidt tot de eerste symptomen van ziektes als systemische lupus erythematosus en systemische sclerosis bij mensen, maar nu hebben we een nieuwe stroom van informatie waarmee we verder kunnen en kunnen kijken naar potentiële interventies."

Bron: http://www.embo.org/

Vertaling: Ellen Lam



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats