Levende vloeibare bacteriën verminderen darmontsteking bij colitis ulcerosa


Recent onderzoek toont voordelen van vloeibare probiotica aan bij de vermindering van ontstekingen bij ulceratieve colitis

Volgens de resultaten van een nieuwe studie die vandaag tijdens de Digestive Disease Week 2015 (1) werd gepresenteerd kunnen mensen met colitis ulcerosa baat hebben bij van het gebruiken van de levende multi-stam probiotica drank, Symprove, om darmontstekingen te verminderen.

Onderzoekers van het King's College Hospital in Londen en het Darent Valley Hospital in Kent in het Verenigd Koninkrijk hebben een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie uitgevoerd over de toepassing van Symprove op patiënten met klinisch stabiele inflammatoire darmziekten (IBD) en vonden dat patiënten met colitis ulcerosa een aanzienlijke vermindering hadden van faecale niveaus van calprotectine - een proteïne dat wordt afgegeven door witte bloedcellen in de darm wanneer deze ontstoken is. Deze bevindingen suggereren dat Symprove patiënten met colitis ulcerosa kan helpen in klinische remissie blijven.

Wat is colitis ulcerosa?

Colitis ulcerosa is een levenslang periodiek terugkerende darmaandoening waarbij de dikke darm en het rectum gaat zweren en ontstoken raakt.
De acute symptomen van colitis ulcerosa omvatten buikkrampen, bloederige diarree en aandrang tot ontlasten. Effectieve behandelingen voor acute opvlammende klachten omvatten steroïden, immuun onderdrukkende stoffen en biologiache medische produkten, maar er blijft behoefte aan effectieve onderhoud behandelingen om klinische terugval van de ziekte te voorkomen.

Probiotica werden symptomatisch nuttig geacht bij patiënten met colitis ulcerosa, met deze door 51% van de patiënten wordt gebruikt in een poging om hun conditie (2) onder controle te houden. Echter, niet alle probiotica bevatten meerdere stammen van levende, actieve bacteriën. Symprove, het enige vloeibare probiotisch preparaat dat 4 stammen van levende bacteriën bevat, heeft eerder in wetenschappelijke studies aangetoond dat het in de barre zure omgeving van de maag kan overleven om te gedijen in de darm (3) en de ernst van de symptomen bij mensen met prikkelbare darmsyndroom (IBS) te verbeteren (4).

Symprove in colitis ulcerosa: meest recente gegevens

In de laatste studie werden 80 volwassenen met colitis ulcerosa (alle in remissie ten tijde van de studie) gerandomiseerd om Symprove of een gelijksoortige placebo drank gedurende 1 maand te gebruiken. Calprotectine niveaus in de ontlasting werden voor en na de behandeling gemeten. Verlagingen van calprotectine niveaus (darmontsteking) werden waargenomen in de meerderheid (76%) van de colitis ulcerosa patiënten die Symprove gedurende 4 weken kregen en de vermindering van darmontstekingen was significant hoger dan in de placebogroep.

Professor Ingvar Bjarnason, consultant gastroenterologist en hoofdonderzoeker van de studie, merkte op: "Dit is een interessant resultaat waaruit blijkt dat Symprove darmontsteking bij deze groep patiënten vermindert, zonder enige waargenomen bijwerkingen. Er is nu een noodzaak om te kijken of deze reducties van darmontstekingen bij een langere termijn van inname blijven bestaan en of dit de incidentie van terugkerende symptomen vermindert. "

Vertaling: Tjibbe Dokter

References

1. Sisson G, Hayee B, Bjarnason I. Assessment of a multi strain probiotic (Symprove) in IBD. Poster presentation at Digestive Disease Week 2015 (DDW2015), 16¬-19 May 2015, Washington DC, USA.

2. Hedin C, Mullard M, Sharratt E, Jansen C, Sanderson J, Shirlaw P, How L, Stagg A, Lindsay J, Whelan K. Probiotic and Prebiotic Use in Patients with Inflammatory Bowel Disease: A Case-Control Study. Inflammatory Bowel Disease 2010.

3. Fredua-Agyeman M, Gaisford S. Comparative survival of commercial probiotic formulations: tests in biorelevant gastric fluids and real-time measurements using microcalorimetry. Benefic Microbes 2015;6(1):141-51.

4. Sisson G, Ayis S, Sherwood RA, Bjarnason I. Randomised clinical trial: a liquid multi-strain probiotic vs. placebo in the irritable bowel syndrome - a 12-week double-blind study. Aliment Pharmacol Ther 2014;40:51-62. Available at: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/apt.12787/pdf.


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats