Hoe onze darmen veranderen in de loop van ons leven


Wetenschappers en klinisch medici van Norwich Research Park hebben de eerste gedetailleerde studie uitgevoerd over hoe ons darmkanaal verandert met het ouder worden, en hoe dit beslissend is voor onze algehele gezondheid.

Naast het verteren van voedsel, speelt de darm een centrale rol in het programmeren van ons immuunsysteem, en zorgt voor een effectieve barrière tegen bacteriën die ons ziek kunnen maken. Om precies te zijn, immuuncellen aan de binnenkant van de darmwand zorgen voor een blijvende onaantastbaarheid van de barrière, en handhaven een balans die zorgt voor een gezonde omgeving voor nuttige bacteriën, maar reageren om te vechten tegen een invasie van pathogene microben.

Het is bekend dat ons immuunsysteem afneemt met de jaren, waardoor we niet alleen vatbaarder worden voor infecties, maar ook ons risico op andere ziektes verhoogt, inclusief kanker. En tot nu toe wisten we niet hoe veranderingen in de structuur en functie van de darmbarrière hieraan bijdragen.

Om dit aan de orde te stellen bestudeerden prof. Claudio Nicoletti van het Institute of Food Research en prof. Alastair Watson van IFR en de universiteit van East Anglia's Norwich Medical School, monsters van gezonde vrijwilligers, in samenwerking met wetenschappers van de universiteit van Siena, Italy. Ze vergeleken monsters van mensen met verschillende leeftijden die het universiteitsziekenhuis bezochten in Siena en het Norfolk and Norwich University Hospital, om routine endoscopisch onderzoek te ondergaan. IFR wordt gesubsidieerd door de Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC).

Zij ontdekten dat de ouder wordende darm een karakteristieke verhoging had van een specifieke immuunsysteem regulator, genaamd interleukin 6 (IL-6). Immuunsysteemcellen geven IL-6 af om een ontsteking op te wekken. Chronische lichte ontstekingen komen vaker voor als we ouder worden.

"Ontstekingen worden steeds vaker gezien als een markant feit bij het ouder worden, en onze bevindingen duiden op een centrale rol voor de darmen bij dit 'aanwakkerings'proces", zegt prof. Nicoletti.

"Het is van primair belang dat we manieren ontwikkelen om deze 'aanwakkering' onder controle te krijgen om darmkanker, inflammatoire darmziektes, hartziektes, diabetes en depressiviteit te voorkomen," voegt prof. Watson toe.

Nadere experimenten lieten zien dat de verhoogde IL-6 niveaus direct leiden naar 'lekkage' van de darmbarrière van kleine, oplosbare moleculen, hoewel er geen fysieke veranderingen werden ontdekt in de structuur. De wetenschappers lieten ook zien dat ouder worden kan samengaan met een verminderde immuunrespons tegen microben, wat zou kunnen bijdragen tot onze verhoogde vatbaarheid voor infecties als we ouder worden.

De volgende stap is uit te zoeken wat precies deze veranderingen veroorzaakt in darmdoorlaatbaarheid, immuunrespons en IL-6. We weten dat het profiel van microben die onze darmen bevolken verandert als we ouder worden, en dat deze reageren op de darmwand en de cellen van het immuunsysteem, inclusief de cellen die IL-6 produceren.

"De komende paar jaar zullen we in Norwich aan het werk zijn om manieren te vinden om deze achteruitgang van de darmbarrière te voorkomen en daarmee vele ouderdomsziekten voor te zijn."

"Inzicht in de 'triggers' zal ons helpen om meer begrip te krijgen over wat de geobserveerde veranderingen in deze studie veroorzaakt en manieren te vinden om ze te voorkomen," zegt prof. Nicoletti. "Als de darmbacteriën hierbij betrokken zijn, betekent dit dat het mogelijk is om ze te manipuleren met probiotica als een van de manieren om gezond te blijven bij het ouder worden."

Vertaling: Ellen Lam


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats