Onderzoekers brengen directe verbinding tussen de darmen en de hersenen in kaart


Nieuw ontdekt systeem van signalen bij verzadigingsgevoel kan virussen toegang geven tot het zenuwstelsel.

Na elk van de overvloedige maaltijden die je tijdens de feestdagen hebt gegeten gaven de epitheelcellen van uw maag en darmen hormonen vrij in de bloedbaan om de hersenen te signaleren dat je genoeg had en moest stoppen met eten.

Onderzoekers aan de Duke University hebben nu een ander systeem gevonden, een cel-tot-cel verbinding tussen de darmen en het zenuwstelsel dat directer is dan de afgifte van hormonen in het bloed.

Het nieuw systeem kan het inzicht van de onderzoekers veranderen over ons gevoel van verzadiging en hoe dat gevoel kan worden beïnvloed door een maag-bypass operatie. De bevindingen, die op 2 januari 2015 werden gepubliceerd in Journal of Clinical Investigation, werpen ook licht op een potentieel nieuw mechanisme dat voedselgerelateerde virussen toegang geeft tot de hersenen.

"De studie ondersteunt het idee dat er een echte biologie van buikgevoelens zou kunnen zijn", zegt Diego Bohórquez, een assistent professor in de geneeskunde aan de Duke. "Zodra voedsel contact heeft met de darmwand weten de hersenen in real-time wat er gaande is in de darm," zei Bohórquez, die de studie als postdoctoraal onderzoeker leidde in het labo van Dr. Rodger Liddle, professor in gastro-enterologie.

Enkele jaren geleden ontwikkelde Liddle’s team methoden om een type cel, gevonden verspreid over de darmwand van muizen dat opmerkelijk overeenkomt met een neuron, te visualiseren. Hoewel de cellen een normale vorm hebben aan de oppervlakte is de onderzijde voorzien van een lange arm.

"De vraag was, waarom zou een cel die wordt verondersteld om gewoon hormonen vrij te geven, een arm nodig hebben? Er moest een reden voor zijn,” zei Bohórquez.

Bijgenaamd 'neuropods,' worden deze speciale armen gevoed door ondersteuningscellen bekend als gliacellen die samenwerken met neuronen op het moment dat ze worden betrokken in een neuronaal circuit.

In de nieuwe studie hebben de onderzoekers de contacten van de neuropods meer in detail getraceerd en gevonden dat ze heel dicht komen bij de individuële zenuwvezels, maar niet bij de bloedvaten, in de dunne en dikke darm. Zij vonden dat ongeveer 60% van de neuropods sensorische neuronen contacteren, wat het idee ondersteunt dat zij een functie hebben in het buikgevoel.

De groep ging nog een stap verder, waaruit blijkt dat neuropods en neuronen niet alleen met elkaar in contact komen, maar zich zelfs verbinden. In een schotel legden sensorische neuronen, geïsoleerd van de hersenen op een cellulaire schaal van ongeveer een half voetbalveld afstand, contact met een neuropod.

"Voor ons was dat een point of no return", zei Bohórquez. "Het toonde ons dat deze cellen weten hoe dichter te komen bij neuronen," maar hoe precies is onduidelijk. De verbinding was vooral verrassend omdat niemand ooit deze cellen had gekweekt in volledige afzondering van hun buren, voegde hij eraan toe.

Neuropods bevatten veel van dezelfde technieken voor het verzenden en ontvangen van signalen als neuronen. De onderzoekers probeerden de darmen van muizen te infecteren met een gehandicapte versie van het rabiësvirus, dat door het lichaam beweegt door het infecteren van neuronen. Het virus wordt routinematig gebruikt als een prototype hulpmiddel voor het visualiseren van verbindingen tussen neuronen.

Het was een sprong in het diepte, zei Bohórquez, maar het werkte. Een week na de introductie van het virus waren alleen de cellen met neuropods besmet.

"Dat biedt een traject waar rabiës kan gaan van het intestinaal lumen naar het zenuwstelsel," zei Rodger Liddle, die lid is van het Duke Institute for Brain Sciences. "Het betekent dat men wellicht hondsdolheid kan krijgen door het eten van hondsdolheid. Misschien is dit een traject waarbij andere virussen het zenuwstelsel zouden kunnen infecteren."

De nieuwe studie concentreerde zich op verbindingen tussen neuropods en neuronen rond de darmen, maar het team is nu bezig om het hele pad van de darm naar de hersenen bloot te leggen.

Bron: http://www.duke.edu
Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats