Leefbewust shop


Advies nodig ?
0346-330038 (ma/vr)
Of email ons


 
Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Alle thema's > A-Z
Word nu lid
Contact

 

 

 

 

 

Cacao flavanolen verlagen de bloeddruk en verbeteren de functie van de aderen bij gezonde mensen


Uit nieuw onderzoek door het FLAVIOLA onderzoeksconsortium, gefinancierd door de EU, blijkt dat flavanolen in cacao een bijdrage zouden kunnen leveren aan het behoud van de gezondheid van hart en vaten bij het ouder worden.

Twee recent gepubliceerde studies in de tijdschriften Age en het British Journal of Nutrition (BJN), tonen aan dat het consumeren van cacaoflavanolen de cardiovasculaire functie verbetert en de belasting van het hart - die optreedt door veroudering en het stijver worden van de aderen - verlaagt.

Uit de onderzoeken komen ook nieuwe gegevens naar voren die erop wijzen dat de inname van cacaoflavanolen het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziektes verlaagt.

Onze bloedvaten worden tijdens het ouder worden minder flexibel en ze zijn minder goed in staat om zich te verwijden, zodat het bloed op een normale manier kan stromen en circuleren. Ook het risico op een hoge bloeddruk neemt toe. Stijfheid van de vaatwanden en slecht functionerende bloedvaten staan in verband met hart- en vaatziektes – de belangrijkste oorzaak van overlijden in de wereld.

‘Bij het ouder worden van de wereldbevolking, zal het aantal gevallen van hart- en vaatziektes, hartaanvallen en beroertes alleen maar groeien’, zegt professor Malte Kelm, Hoogleraar Cardiologie, Longziekten en Vasculaire Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis van Düsseldorf en wetenschappelijk directeur van FLAVIOLA.

‘Het is daarom cruciaal dat we begrijpen welke positieve invloed het dieet kan hebben op het risico op cardiovasculaire ziekten. Eén van de dingen die we graag willen weten is welke rol flavanolbevattende voedingsmiddelen kunnen spelen bij het handhaven van de gezondheid van het hart en de bloedvaten.’

Cacaoflavanolen zijn plantaardige bioactieve stoffen uit de cacaoboon. De inname van flavanolen via de voeding blijkt een gunstig effect te hebben op de cardiovasculaire gezondheid, maar de verbindingen worden vaak vernietigd tijdens het normale bewerkingsproces.

Uit eerdere onderzoeken blijkt dat de inname van cacaoflavanolen de elasticiteit van de bloedvaten verbetert en de bloeddruk verlaagt – maar deze onderzoeken waren voornamelijk gericht op mensen die al een hoog risico liepen, zoals rokers en mensen die al aandoeningen zoals een hoge bloeddruk of een hartziekte hadden.

Deze twee onderzoeken in Age en BJN zijn de eerste waarbij is gekeken naar de verschillende effecten van cacaoflavanolen uit voeding op de aderen van gezonde mensen, die niet in de risicogroep vielen en geen symptomen van hart- en vaatziekten vertoonden.

De gecombineerde resultaten van deze onderzoeken tonen aan dat flavanolen effectief zijn in het beperken van ouderdomsgerelateerde veranderingen in bloedvaten. Daardoor zou het risico op hart- en vaatziektes bij gezonde mensen kunnen worden verminderd.

Er moet wel voorzichtigheid betracht worden bij het interpreteren van de 10-jarige Framingham Risk Scores die zijn toegepast, want de duur van de BJN-studie betrof weken, geen jaren, en het aantal deelnemers was ongeveer 100, wat dus betekent dat de schaal van de Framingham-onderzoeken niet werd gehaald.

Toch meent professor Kelm te kunnen stellen dat ‘de afname van het risico die in de scores wordt waargenomen, erop wijst dat flavanolen een belangrijke preventieve werking zouden kunnen hebben tegen hart- en vaatziektes.’

Andere langetermijnonderzoeken, zoals de 5-jarige Cocoa Suppelement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS) onder 18.000 mannen en vrouwen, onderzoeken momenteel op een veel uitgebreidere schaal de gezondheidspotentie van flavanolen.

Vertaling: Astrid Zwart


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats