Onderzoekers vinden dat BPA en BPS invloed hebben op de embryonale ontwikkeling van de hersenen bij de zebravis


Lage concentraties chemische producten gekoppeld aan hyperactiviteit bij blootgestelde vissen.

Bisfenol A, bekend als BPA wordt in grote hoeveelheden geproduceerd voor gebruik in consumptiegoederen zoals kunststoffen. Als reactie op de publieke bezorgdheid hebben veel fabrikanten BPA vervangen door de chemische stof bisfenol S (BPS), dat vaak wordt aangeduid als "BPA-vrij“ en geacht wordt veiliger te zijn.

In een studie gepubliceerd op maandag 12 januari in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), hebben onderzoekers in het lab Deborah Kurrasch's aan de Universiteit van Calgary aangetoond dat BPA en BPS veranderingen veroorzaken in de ontwikkeling van de hersenen van zebravissen, die aanleiding geven tot hyperactiviteit.

"Ik was eigenlijk heel verbaasd over de resultaten. Dit was een zeer, zeer, zeer lage dosis, dus ik had niet gedacht dat het gebruik van een zo lage concentratie enig effect zou hebben", zegt Kurrasch, PhD, onderzoeker aan de Universiteit van Calgary Cumming School of Medicine en medeauteur van het artikel.

Voor de studie werkte Kurrasch samen met onderzoeker Hamid Habibi, PhD, aan de Calgary University en promovendus Cassandra Kinch, voor het blootstellen van embryo's van zebravis aan concentraten van chemicaliën op niveaus die in de Bow en Old Man rivieren van Alberta in Canada gevonden worden. Door de blootstelling aan BPA en BPS veranderde de timing voor het vormen van neuronen in de hersenen van de zebravis.

"Deze bevindingen zijn belangrijk omdat ze ondersteunen dat de prenatale periode een bijzonder gevoelige fase is, en onthult onontgonnen mogelijkheden van onderzoek naar hoe de vroege blootstelling aan chemicaliën de ontwikkeling van de hersenen kan beïnvloeden,” zegt Kinch.

"In het tweede trimester waren hersencellen uitgegroeid tot gespecialiseerde neuronen die deel uitmaken van onze hersenen. We zagen dat de zebravis blootgesteld aan BPA of BPS dubbel zoveel neuronen hadden als ze te vroeg geboren waren en ongeveer half zo veel neuronen bij een latere geboorte, wat leidt tot problemen in de manier waarop de neuronen zich verbinden en circuits vormen, "zegt Kurrasch, lid van de Alberta Children's Hospital Research Institute en de afdeling medische genetica.

Onderzoekers ontdekten dat het aantal neuronen gegenereerd in de hersenen van de zich ontwikkelende zebravis steeg met 180 procent ten opzichte van niet blootgestelde vissen. Ze leerden ook dat BPS het aantal neuronen met 240 procent deed stijgen bij soortgelijke experimenten. Het resultaat was een verandering in het gedrag met een grotere hyperactiviteit later in het leven.

Nog een verrassende bevinding was dat de zebravis receptoren, doelwit van BPA en BPS, waardoor vroege geboorte werd veroorzaakt, androgene receptoren werden. Ons baserend op talrijke rapporten zien wij dat BPA en BPS de normale fysiologie moduleren door het nabootsen van het endogeen geslachtshormoon oestrogeen en niet van testosteron.

"Het vinden van het mechanisme dat lage dosissen BPA koppelt aan een ongunstige ontwikkeling en hyperactiviteit van de hersenen is bijna als het vinden van een tijdbom”, zegt Habibi, hoogleraar milieutoxicologie en vergelijkende endocrinologie van de Faculteit Wetenschappen.

Hoewel verder onderzoek nodig is om het verband en het mogelijk effect op ontwikkeling van de menselijke hersenen in de baarmoeder te verkennen, zegt Kurrasch dat de huidige vaststellingen andere studies bijtreden die toekomstige moeders aanraden zo weinig mogelijk in contact te komen met die bisfenolen. Het bewijs versterkt ook het reeds geopperd advies tot verwijderen van alle bisfenolen en structureel vergelijkbare chemische stoffen uit de consumentenproducten, zegt ze.

Zebravis is een algemeen aanvaard biomedisch model voor het begrijpen van de embryonale ontwikkeling van de hersenen. Ongeveer 80 procent van de genen gevonden bij mensen hebben een tegenhanger bij de zebravis en beschikken over zeer vergelijkbare ontwikkelingsprocessen zoals bij de mens.

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats