Hoe bonen onze botten helpen


Auteur: Michael Greger M.D. (arts)

Gezondheidsautoriteiten van over de hele wereld doen unaniem een aanbeveling tot het verhogen van de consumptie van volle granen en peulvruchten - bonen, spliterwten, kikkererwten en linzen - voor hun gezondheidsbevorderende werking. Maar hoe zit het met de fytaten?

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22536493

Fytaat is een natuurlijk voorkomende verbinding die in alle plantenzaden (zoals bonen, granen en noten) zit, die in de afgelopen decennia werd neergezet als remmer van het absorptievermogen van mineralen. Dat is de reden waarom men vaak het advies krijgt om peulvruchten bijvoorbeeld te roosteren, laten spruiten of te weken. Zo worden zij ontdaan van de fytaten en kunnen we meer mineralen, zoals calcium, absorberen.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11198165

De bezorgdheid over fytaten en botgezondheid is ontstaan na een reeks laboratoriumexperimenten, uitgevoerd op puppies en gepubliceerd in 1949, waarin gesteld werd dat een hoge inname van fytaat de botten verzachtte en een anti-verkalkend effect had. Daaropvolgende studies met ratten waarin zij gevoerd werden met het equivalent van tien broden per dag "bevestigde" de status van fytaat als een zogenaamde antinutriënt. Maar meer recentelijk, in het licht van de feitelijke gegevens over de mens, heeft fytaat een make-over ondergaan.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1392604/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7077425
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/88737

Een recente studie, gepubliceerd in het Journal of Medicinal Food, stelde een simpele vraag: Hebben mensen die voedingsmiddelen met hoge fytaat gehalten vermijden – zoals peulvruchten, noten en volkoren granen - een betere botdichtheid? Nee. Degenen die meer voedsel rijk aan fytaat hadden geconsumeerd hadden zelfs sterkere botten, hetgeen werd gemeten in de hiel, rug en heup. De onderzoekers concluderen dat een dieet rijk aan fytaat een beschermend effect heeft tegen het ontstaan van osteoporose en dat een lage fytaat inname feitelijk beschouwd kan worden als een risicofactor voor het ontstaan van osteoporose.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19053869

Een vervolgonderzoek waarbij de fytaat niveaus die door de lichamen van vrouwen stromen werden gemeten en waarbij tevens de botmassa periodiek werd gevolgd, concludeerde hetzelfde: vrouwen met de hoogste fytaat niveaus hadden de laagste niveaus van botverlies in de wervelkolom en heup. Degenen die het meest fytaten aten werden ook geschat op een significant lager risico op een ernstige botbreuk en zouden een lager risico op met name een heupfractuur hebben.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22614760

Dit is verenigbaar met meldingen dat fytaat het oplossen van botweefsel kan remmen hetgeen lijkt op de werking van anti-osteoporose medicijnen zoals Fosamax. Fytaten hebben echter niet de bijwerkingen, zoals osteonecrose (versterf van beenweefsel), die deze categorie van geneesmiddelen wel hebben. Mensen nemen deze medicijnen om hun botten te beschermen, maar door dit te doen lopen ze tegelijk het risico dat hun botten wegrotten. (Zie Fytaten voor de preventie van osteoporose).

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22905230
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17663640
http://nutritionfacts.org/video/phytates-for-the-prevention-of-osteoporosis/

Hoe zou men de opname van mineralen kunnen stimuleren? Zie nieuwe mineraal absorptieversterkers gevonden.
http://nutritionfacts.org/video/new-mineral-absorption-enhancers-found/

En meer over de voordelen van fytaten kan worden gevonden in mijn video's:

Fytaten voor de preventie van kanker
http://nutritionfacts.org/video/phytates-for-the-prevention-of-cancer/

Fytaten voor het herstellen van kankercellen
http://nutritionfacts.org/video/phytates-for-rehabilitating-cancer-cells/

Fytaten voor de behandeling van kanker
http://nutritionfacts.org/video/phytates-for-the-treatment-of-cancer/

Michael Greger, M.D.
http://nutritionfacts.org/2014/11/20/how-beans-help-our-bones/

Vertaling: Hanneke van der Woud



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats