Studie toont aan dat flessenvoeding een hoger risico op blootstelling aan arseen geeft bij pasgeborenen dan moedermelk


In een eerste Amerikaanse studie van arseen in de urine van baby's, vonden onderzoekers van het Dartmouth College dat met de fles gevoede baby's hogere niveaus arseen hadden dan de zuigelingen die borstvoeding kregen, en dat moedermelk slechts zeer lage concentraties arseen bevatte.

De resultaten verschenen online op 23 februari in het tijdschrift Environmental Health Perspectives. Een PDF document is beschikbaar op aanvraag.

De onderzoekers maten het arseengehalte in huiselijk leidingwater, in de urine van 72 zes weken oude baby’s en in de moedermelk van 9 vrouwen in New Hampshire. Het niveau was 7,5 keer lager bij baby’s met borstvoeding dan bij de baby’s gevoed met de fles. De hoogste concentraties van arseen in kraantjeswater waren veel hoger dan de concentraties in de flessenvoeding, maar voor de meerderheid van de deelnemers van de studie hadden zowel het poeder als het water bijgedragen aan de blootstelling.

"De resultaten van deze studie benadrukken dat borstvoeding de blootstelling aan arseen zelfs bij relatief lage niveaus kan verminderen", zegt hoofdauteur prof Kathryn Cottingham. "Dit is een belangrijk gezondheidsvoordeel van borstvoeding."

Arseen komt van nature voor in vast gesteente en is een gemeenschappelijke mondiale verontreiniging van bronwater. Het veroorzaakt kanker en andere ziekten en blootstelling tijdens het vroege leven wordt geassocieerd met een verhoogde foetale mortaliteit, verminderd geboortegewicht en verminderde cognitieve functie. Het Environmental Protection Agency stelt een maximum aan verontreinigingen voor openbare drinkwatervoorziening maar privé water is niet onderworpen aan regelgeving en is de belangrijkste waterbron in vele landelijke delen van de Verenigde Staten.

"Wij adviseren gezinnen met privé putten om het water te testen op arseen," zegt senior auteur professor Margaret Karagas, hoofdonderzoeker bij Dartmouth's Children's Environmental Health and Disease Prevention Research Center. Toegevoegd studie medeauteur Courtney Carignan zegt: "We voorspellen dat de blootstelling aan arseen tijdens het tweede deel van het eerste jaar zal toenemen."

Vertaling: Andre Teirlinck

http://www.dartmouth.edu



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats