Een ander voordeel van borstvoeding: het voorbereiden van het darmstelsel bij baby's voor vast voedsel


Uit een grondig onderzoek van darmbacteriën blijkt dat baby’s uitsluitend gevoed met borstvoeding beter de overgang op vast voedsel verwerken en minder last hebben van maagproblemen.

Het moment van de geboorte is het begin van een mooie, levenslange relatie tussen de baby en de miljarden microben die zich binnenkort zullen koloniseren in zijn of haar maag-darmkanaal.

In een studie gepubliceerd in Frontiers in Cellular and Infection Microbiologie, vonden onderzoekers van de UNC School of Medicine en UNC College of Arts and Sciences, dat het dieet van de baby tijdens de eerste paar maanden een grote invloed heeft op de samenstelling, de diversiteit en de stabiliteit van het microbiotoop van de darmen. Deze factoren beïnvloeden op hun beurt het vermogen van de baby voor de overgang van melk naar vast voedsel en zijn een basis voor gezondheid op lange termijn.

"Wij vonden dat baby's die alleen worden gevoed met moedermelk een microbiële flora hebben die klaar is voor de introductie van vast voedsel", zegt Andrea Azcarate-Peril, PhD, assistent professor aan de afdeling celbiologie en fysiologie en senior auteur van de studie. "De overgang naar vaste voeding verloopt doorgaans moeilijker bij baby's die niet enkel borstvoeding krijgen. Wij denken dat de microbioflora van niet exclusieve borstvoeding bijdraagt tot meer buikpijn en kolieken.”

De ontdekking ondersteunt het groeiend besef dat de darmflora een belangrijke rol speelt in het verteren van voedsel en het vechten tegen pathogenen naast nog
andere functies.

"Deze studie steunt de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie en anderen om uitsluitend borstvoeding te geven gedurende de eerste zes maanden van het leven", zei Amanda Thompson, PhD, universitair hoofddocent bij de afdeling antropologie. "We zien uit de gegevens dat het geven van formulevoeding bij borstvoeding de darmfora van het kind verandert. Exclusieve borstvoeding echter lijkt de beste overgang te zijn naar vast voedsel."

Voor deze studie verzamelde het onderzoeksteam de ontlasting en informatie over de voeding en gezondheid van negen baby's tijdens hun ontwikkeling in de leeftijd van 2 weken tot 14 maanden. Toepassing van genomische sequencing technieken bij het onderzoek van de faeces gaf de wetenschappers de mogelijkheid afgeleide soorten en functies van de bacteriën in de darmflora van de baby’s te bepalen.

Uit de analyse bleek dat tijdens de eerste paar maanden van hun leven er duidelijke verschillen waren tussen de microbioflora van de baby's die uitsluitend borstvoeding kregen en deze die gevoed werden met moedermelk en formulevoeding. Deze bevinding is consistent met eerdere studies.

Wat Thompson en Azcarate-Peril, directeur van de UNC Microbiome Core Facility, verrastte waren de drastische genetische verschillen in de ontlasting van baby's genomen na de overschakeling naar vast voedsel.

Onderzoekers vonden verschillende hoeveelheden van ongeveer 20 bacteriële enzymen bij beide groepen baby’s. Dit wijst erop dat een aantal nieuwe soorten bacteriën te voorschijn kwamen om te helpen bij het verwerken van het nieuw soort voedsel. Bij baby's gevoed met zowel formule- als moedermelk en vervolgens met vast voedsel werden ongeveer 230 enzymen gevonden, wat wijst op een dramatische verschuiving in de microbiële samenstelling.

De microbioflora van kinderen met uitsluitend borstvoeding heeft de neiging minder divers te zijn en werd gedomineerd door Bifidobacterium, een soort bacterie die gunstig is voor de spijsvertering. Baby's gevoed met een mengsel van moedermelk en formulevoeding hadden een lager percentage aan Bifidobacterium.

De studie suggereert dat de samenstelling van het microbiotoop het vermogen van een baby om voedsel te verteren op korte termijn en potentieel de gezondheid op lange termijn kan beïnvloeden.

Hoewel onderzoek van de microbioflora nog in een vroeg stadium is, worden darmmicroben geacht een voorname rol te spelen bij obesitas, allergieën, en gastro-intestinale problemen zoals het prikkelbaar darmsyndroom.

"De studie verruimt onze kennis over de ontwikkeling van de darmflora ontwikkeld vroeg in het leven; dat is duidelijk een heel belangrijke periode voor de huidige en toekomstige gezondheid," aldus Thompson.

De onderzoekers vergeleken ook de microbiotopen van baby's uit kinderopvang met kinderen die thuis worden opgekweekt. Bij opvangkinderen werden ook meer diverse microbiële gemeenschappen gevonden, maar voedingsgewoonten bleven de belangrijkste factor van hoe een microbiotoop reageert op de introductie van vast voedsel.

http://www.med.unc.edu

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats