Samenhang vrouwelijke hormoonsupplementen met oestrogeen en progestageen en borstkankerrisico


Postmenopauzale Afrikaans-Amerikaanse vrouwen die vrouwelijke hormoonsupplementen gebruiken met oestrogeen en progesteron (“combinatietherapie”) lopen een verhoogd risico op oestrogeenreceptor-positieve borstkanker.

Uit de studie, die verschijnt in het Journal of the National Cancer Institute, blijkt dat de toename van het risico over het geheel 50 procent bedroeg, met een nog grotere toename bij recent en/of langdurig gebruik.

Eerdere epidemiologische studies waren grotendeels gebaseerd op blanke vrouwen. In die studies werd de toepassing van de combinatietherapie in verband gebracht met een verhoogd risico op oestrogeenreceptor-positieve borstkanker, de vaakst voorkomende borstkankersoort, die erom bekend staat gevoelig te zijn voor hormonale factoren. Of deze postmenopauzale hormoontherapie hetzelfde effect heeft op zwarte vrouwen was tot nu toe niet bekend, omdat de paar onderzoeken waarin deze bevolkingsgroep waren onderzocht tegenstrijdige gegevens hadden opgeleverd.

Onderzoekers van het Slone Epidemiology Center van de Universiteit van Boston deden een onderzoek naar dit verband met data uit de vier grote onderzoeken op zwarte vrouwen die in het AMBER (African American Breast Cancer Epidemiology and Risk) Consortium vermeld staan. Het AMBER Consortium wordt geleid door onderzoekers van Universiteit van Boston, het Roswell Park Cancer Institute en de Universiteit van North Carolina. Twee vormen van postmenopauzale therapieën met vrouwelijke hormonen, de combinatietherapie en het gebruik van alleen oestrogeen, werden beoordeeld in samenhang met het risico op oestrogeenreceptor-positieve en oestrogeenreceptor-negatieve borstkanker.

Net als bij blanke vrouwen, was de bevinding dat er ook bij zwarte vrouwen een verband tussen het gebruik van de combinatietherapie en een verhoogd risico op oestrogeenreceptor-positieve borstkanker was, met een nog hoger risico naarmate de therapie langer duurde. Het risico nam af nadat gestopt werd met het gebruik, maar bleef tot 10 jaar lang wat verhoogd. Er was geen toename in risico in samenhang met oestrogeen alleen, en ook was er geen verhoogd risico op oestrogeenreceptor-negatieve borstkanker in verband met het gebruik van de combinatietherapie of oestrogeentherapie.

“Deze bevindingen laten zien dat net als bij blanke vrouwen, ook bij zwarte vrouwen een verband bestaat tussen de combinatietherapie en een verhoogd risico op oestrogeenreceptor-positieve borstkanker”, verklaart medeauteur Dr. Lynn Rosenberg, hoofdonderzoeker van de Black Women’s Health Study - één van de onderzoeken die aan deze conclusie hebben bijgedragen - en onderdirecteur van de Slone Epidemiology Center. “Onze bevindingen benadrukken hoe belangrijk het is dat zwarte vrouwen het gebruik van de combinatietherapie beperken.”

Volgens Rosenberg, is vooral het laatste punt van groot belang, omdat recente nationale kankerstatistieken uitwijzen dat het aantal gevallen van borstkanker gestegen is onder Afrikaans-Amerikaanse vrouwen en dat dit aantal steeds dichter bij het percentage voor blanke vrouwen komt, terwijl de sterftecijfers tussen de groepen steeds verder uiteen lopen.

Vertaling: Andre Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats