Borstdichtheid niet de enige risicofactor is voor kanker


Radiological Society of North-America.

CHICAGO - Volgens een nieuwe studie gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de ‘Radiological Society of North America (RSNA)’, is borstdichtheid geen sterke onafhankelijke factor voor borstkanker risico.

Voorafgaand onderzoek heeft een verband aangetoond tussen de borstdichtheid en borstkanker. Bovendien zijn kankers in dicht borstweefsel duidelijk op mammogrammen waarneembaar. Daardoor wordt aan deze vrouwen aangeraden aanvullende screening met echografie of MRI te laten uitvoeren. Sommige Amerikaanse staten hebben wettelijk verplicht de borstdichtheid te rapporteren aan vrouwen die een mammografie hebben ondergaan.

"In ons screeningprogramma vonden we dat er geen significant verschil was tussen de borstdichtheid van borstkankerpatiënten en de controlegroep," zei Natasa Katavić, MD, van de afdeling Radiologie van ‘Health Center Osijek’ in Osijek, Kroatië.

Voor de studie analyseerden Dr. Katavić en collega's de gegevens van 52.962 mammografieën uitgevoerd op vrouwen tussen 50 en 69 over vijf jaar en op vijf verschillende plaatsen. Vrouwen in Kroatië in deze leeftijdsgroep worden om de twee jaar uitgenodigd voor mammografie door het ‘Institute of Public Health’.

"We wilden weten of patiënten met borstkanker een dichter borstweefsel hadden dan de gezonde vrouwen," zei Dr Katavić. 'Ook wilden we nagaan wat het percentage aan dichte borsten was bij onze postmenopauzale populatie en vervolgens het nut bepalen van mammografie voor deze groep. "

Twee radiologen beoordeelden onafhankelijk de mammogrammen en bepaalden de borstdichtheid volgens standaard criteria. De onderzoekers vergeleken de gegevens tussen patiënten met lage borstweefseldichtheid en de groep met hoge dichtheid.

De meerderheid van de gescreende vrouwen had een lage borstdichtheid. Van de 230 gedetecteerde borstkankers had bijna de helft van de groep de laagste borstdichtheid, terwijl iets minder dan 3 procent kwam uit de hoogste categorie borstdensiteit.

Wanneer de onderzoekers vrouwen met gedetecteerde kanker vergeleken met controlepersonen van dezelfde leeftijd zonder kanker zagen ze geen significant verschil in het borstweefsel. Vrouwen met een lage dichtheid volgens het mammogram vertegenwoordigen 83 procent van de patiënten in de borstkankergroep, vergeleken met 89 procent in de controlegroep. Hoge dichtheid volgens het mammogram werd gevonden bij 17 procent van de borstkankerpatiënten en bij 11 procent van de vrouwen in de controlegroep .

De studie vond geen sterke associatie tussen mammografische dichtheid en hoger risico op borstkanker bij vrouwen na de menopauze, volgens Dr Katavić.

"Onze studie suggereert dat de dichtheid van de borst alleen geen sterke onafhankelijke risicofactor is voor borstkanker," zei ze. "In de risico-evaluatie moeten alle risicofactoren bekeken worden voordat men besluit tot aanvullend onderzoek."

De bevindingen ondersteunen ook mammografie als een efficiënte methode voor de vroege detectie van niet voelbare borstkanker, zei Dr Katavić.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats