Bodemleven profiteert van minder ploegen in de biologische landbouw


Uit nieuw Zwitsers onderzoek* blijkt dat zowel de biodiversiteit als de werkzaamheid van bepaalde bodemorganismen groter is in bodems met biologische teeltmethoden, waar vergeleken met conventionele methoden minder verstorende bodembewerkingen worden toegepast. De belangrijkste organismen in de bodem zijn de mycorrhiza: een symbiose tussen schimmeldraden en plantenwortels die de planten helpt bij hun voedselopname. Dit illustreert de invloed van bodembewerkingen zoals ploegen op de bodemdiversiteit en op de ecosysteemdiensten die hieruit voortvloeien.

Bodemleven is belangrijk voor het transport van voedingsstoffen en de veronderstelling is dat er meer kunstmest nodig is als het bodemleven afneemt. Mycorrhiza zitten in de wortels van de meeste landplanten, inclusief landbouwgewassen en zij helpen deze planten te voorzien van voedingsstoffen. Ze kunnen echter gevoelig zijn voor ingrijpende landbouwtechnieken als ploegen en andere bewerkingen die de bovenste bodemlagen verstoren.

Voor deze studie hebben onderzoekers de mycorrhiza-netwerken vergeleken in de kleibodems van zeven verschillende plekken, dicht bij elkaar gelegen in een Zwitserse vallei. Op vier van deze plekken is langdurig geëxperimenteerd met biologische teelt, waarbij elke plek is opgedeeld in kleinere stukken om de verschillende regimes van landgebruik met elkaar te kunnen vergelijken; twee systemen van bodembewerking: beperkt en normaal, en twee regimes van bemesting: gebruik van eigen compost met drijfmest en alleen drijfmest.
Een van de drie overige plekken is biologisch geteeld grasland, terwijl de andere twee verbouwd zijn volgens conventionele landbouwmethoden: normaal of semi-beperkte bodembewerking en op beide plekken gebruik van minerale meststoffen.

Van alle zeven plekken namen de onderzoekers bodemmonsters uit vier lagen: twee uit de toplaag (0-10 cm en 10-20 cm diep) en twee uit de onverstoorde onderlaag (20-30 cm en 30-40 cm diep). De onderzoekers hebben daarnaast mycorrhiza-netwerken gekweekt in potten met bodems van zes verschillende plekken. In de potten zijn zaden gezaaid van vier verschillende plantensoorten en deze zijn 20 maanden lang in een kas opgekweekt.

De resultaten laten zien dat bodembewerking een sterkere invloed heeft dan bemestingregimes, hoewel de onderzoekers bij alle zeven plekken een effect zagen van de bemesting op de mycorrhiza-netwerken. Het aantal geïdentificeerde mycorrhiza-soorten zowel in veldmonsters als in kweekpotten was het grootst in de plek met grasland: 38 soorten. Dit nam af naar 33 soorten in de beide biologische plekken met beperkte bodembewerking, naar 28 soorten in een van de conventioneel geploegde biologische plekken en naar eveneens 28 in de conventioneel verbouwde plek met normale bodembewerking. Tot slot zijn 32 soorten geteld op de conventioneel verbouwde plek met semi-beperkte bodembewerking.

Bovendien blijkt de diversiteit en het aantal sporen van mycorrhiza-soorten het hoogst te zijn in de toplagen van het grasland, gevolgd door de toplagen van de twee biologische plekken met beperkte bodembewerking en het laagst in de twee biologische plekken die een normale bodembewerking hebben ondergaan. Deze normale bewerking verstoort het uitgebreid doorgroeien van hyfen, de tere schimmeldraden die in de bovenste bodemlagen ontstaan en uiteindelijk sporen produceren. Over alle plekken gemeten, blijkt het aantal sporen en het aantal mycorrhiza-soorten lager in de onderste laag (30-40 cm) dan in de toplaag.

De diversiteit van Mycorrhiza was eveneens hoger op de plekken met beperkte bodembewerking ten opzichte van normaal bewerkte plekken. Sommige mycorrhiza-soorten zijn beter aangepast aan de gevolgen van ploegen dan andere soorten en kunnen mycorrhiza-netwerken gaan domineren in normaal bewerkte bodems, waarmee ze de totale diversiteit verminderen.

Samengevat tonen deze resultaten dat biologisch bebouwde bodems een verscheidenheid aan mycorrhiza-netwerken in stand houdt, die de voedselopname bij planten bevordert, hun productiviteit en gezondheid verhoogt en de duurzaamheid van deze landbouwmethode ten goede komt.

Vertaling Pieter Geluk
www.groentekst.com

* Verena Säle e.a. (2015). Impact of conservation tillage and organic farming on the diversity of arbuscular mycorrhizal fungi. Soil Biology and Biochemistry, Vol.84, p. 38-52.

Bron:
http://ec.europa.eu/environment/integration/research/newsalert/pdf/beneficial_soil_fungi_
boosted_by_organic_farming_with_reduced_tillage_416na3_en.pdf

Video over het belang van een gezonde bodem en de actie Help Humus: www.helphumus.nu


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats