Bloeddruk verlagende β-blokkers zouden het risico op hart- en vaatcomplicaties bij chirurgische patiënten kunnen vergroten


In een studie over Deense patiënten die niet-cardiale chirurgie (andere chirurgie dan hartchirurgie) ondergingen, werd een verhoogd risico op ernstige hart- en vaataandoeningen (Major Adverse Cardiovascular Events, MACE’s) en overlijden in verband gebracht met een behandeling tegen hoge bloeddruk met twee medicamenten, waaronder een β-blokker, zo wordt gesteld in een online gepubliceerd artikel in JAMA, the Journal of the American Medical Association voor Interne Geneeskunde.

Het gebruik van β-blokkers bij niet-cardiale chirurgie wordt opnieuw beoordeeld, in verband met bedenkingen ten aanzien van de betrouwbaarheid van sommige eerdere studies.

Mads E. Jørgensen, cardioloog in opleiding aan het Gentofte ziekenhuis van de Universiteit van Kopenhagen in Denemarken en zijn medeauteurs onderzochten statussen van klinische patiënten en hun medicijngebruik na ontslag, bij Deense patiënten met ongecompliceerde hoge bloeddruk, die behandeld werden met ten minste twee bloeddruk verlagende medicijnen (β-blokkers, thiazidinen, calciumantagonisten of renine-angiotensine-systeem (RAS)-remmers) en die niet-cardiale chirurgie ondergingen tussen 2005 en 2011.

De auteurs onderzochten het risico op MACE’s en het risico op overlijden door andere oorzaken in de eerste 30 dagen na de operatie. In totaal ondergingen in Denemarken 55.320 patiënten met hoge bloeddruk niet-cardiale chirurgie tussen 2005 en 2011. Het basis gezondheidsprofiel van de 14.644 patiënten die met β-blokkers waren behandeld en de 40.676 patiënten die met andere bloeddrukverlagende medicijnen waren behandeld, was vergelijkbaar.

De studie laat zien dat, in de eerste 30 dagen na de operatie, bij 1,32% van de patiënten MACE’s optraden en dat 1,93% van de patiënten overleden, wanneer ze met β-blokkers behandeld werden. Bij de patiënten die met andere middelen werden behandeld, waren deze percentages respectievelijk: 0,84% en 1,32%.

Het gebruik van β-blokkers werd in verband gebracht met een toegenomen kans op het optreden van MACE’s wanneer deze werden toegediend in combinatie met met RAS remmers, calciumantagonisten en thiazidinen. Voor overlijden waren de resultaten vergelijkbaar. Volgens de resultaten van het onderzoek leek het risico op het optreden van MACE’s in verband met het gebruik van β-blokkers vooral groot voor patiënten van 70 jaar en ouder, voor mannen en voor patiënten die spoedoperaties moesten ondergaan.

De auteurs erkennen beperkingen van hun onderzoek onder andere veroorzaakt door het verkeerd classificeren van sommige patiënten als lijdend aan hoge bloeddruk, en het onvoldoende uitsluiten van patiënten met gecompliceerde hoge bloeddruk.

“Het verband werd geconstateerd onafhankelijk van de gebruikte combinatie van bloeddrukmedicijnen, en was consistent over alle deelgroepen. De gevonden observatie suggereert dat, in de klinische praktijk en in toekomstige richtlijnen, de behandeling van patiënten met hoge bloeddruk voor, tijdens en na operaties, speciale aandacht verdient, maar aanvullend gerandomiseerd klinisch onderzoek lijkt gerechtvaardigd,” besluiten de auteurs.

Vertaling: Manette Schonfeld


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats