Paracetamol gebruik tijdens zwangerschap verlaagt mogelijk het testosteron niveau bij ongeboren jongetjes


Langdurig paracetamol gebruik door zwangere vrouwen zou de testosteron productie kunnen verlagen bij ongeboren baby jongetjes, blijkt uit onderzoek

Onderzoekers zeggen dat hun bevindingen zouden kunnen helpen om de al eerder gerapporteerde relatie tussen het gebruik van paracetamol tijdens zwangerschap en vruchtbaarheidsproblemen bij jonge jongens te verklaren.

Paracetamol is het belangrijkste medicijn dat gebruikt wordt bij pijn en koorts tijdens zwangerschap.

De schrijvers adviseren aanstaande moeders om de bestaande richtlijnen te volgen waarbij de pijnstillers zo kort mogelijk worden gebruikt in de laagste effectieve dosis.

Testosteron, dat wordt geproduceerd in de testikels, is essentieel voor een levenslange mannelijke gezondheid. Een verminderde blootstelling aan het hormoon in de baarmoeder is gerelateerd aan een grotere kans op onvruchtbaarheid, testikel kanker en niet ingedaalde testikels.

Een onderzoek door de Universiteit van Edinburgh heeft het effect van paracetamol op de productie van testosteron getest bij muizen die waren voorzien met menselijk testiculair weefsel. Dit weefsel laat zien hoe de ontwikkelende testikels groeien en functioneren tijdens de zwangerschap.

Wetenschappers gaven de muizen een dagelijkse dosis paracetamol gedurende 24 uur of over 7 dagen. Een uur na de laatste dosis hebben zij gemeten hoeveel testosteron er geproduceerd is door het menselijke weefsel.

Er bleek geen effect te zijn op de productie van testosteron na het gebruik van paracetamol gedurende 24 uur. Echter bij blootstelling gedurende 7 dagen was de hoeveelheid testosteron verminderd met 45 procent.

Het team van de het voortplantingscentrum van de Universiteit zegt dat verder onderzoek nodig is om het mechanisme te bepalen waardoor paracetamol dit effect zou kunnen hebben.

De studie is gepubliceerd in de “Journal Science Translational Medicine”. Het is gefinancierd door de “Wellcome Trust, de “British Society of Paediatric Endocrinology and Diabetes” en de “Medical Research Council”

Dr Rod Mitchell, een onderzoeker van “Wellcome Trust Intermediate Clinical Research” heeft gezegd: “Deze studie bevestigt al eerder bestaand bewijs dat langer gebruik van paracetamol tijdens zwangerschap het risico vergroot van afwijkingen bij de voortplantingsorganen bij baby jongetjes.

“We adviseren dat zwangere vrouwen de huidige richtlijnen volgen waarbij de pijnstillers zo kort mogelijk wordt gebruikt in de laagste effectieve dosis.”

Vertaling: Nancy Evans-Luthart 


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats