Lage glycemische index dieet vermindert de symptomen van autisme bij muizen


LA JOLLA, Calif. - Brood, granen en andere suikerhoudende bewerkte voedingsmiddelen veroorzaken grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel. In tegenstelling zijn maaltijden gemaakt van groenten, fruit en volkoren gezonder omdat ze trager verteren en zo minder invloed hebben op onze bloedsuikerspiegel.

Uit nieuw onderzoek op muizen met autisme bleek dat lage glycemische index diëten, vergelijkbaar met deze die mensen gebruiken om hun bloedspiegel te controleren, de verstorende symptomen verminderen. Hoewel voorlopig nog niet getest op mensen, kunnen de bevindingen, gepubliceerd op 9 juni in het tijdschrift Molecular Psychiatry, aanknopingspunten bieden voor het begrijpen van een mogelijke oorzaak van autisme.

Het aantal mensen gediagnosticeerd met autisme - een spectrum van aandoeningen gekarakteriseerd door sociale afzondering, repetitief gedrag en moeite om te communiceren, is dramatisch gestegen in de afgelopen twee decennia om redenen die onduidelijk zijn. Het kan het gevolg zijn van een bredere definitie van autisme en betere inspanningen in de diagnose, maar een echte vermeerdering van de aandoening is niet uitgesloten volgens het U.S. Centers for Disease Control. Verandering van levensstijl is een factor voor de vele mogelijke oorzaken van autisme.

"Eén ding dat fysiologische veranderingen veroorzaakt bij mensen is het dieet", zegt Pamela Maher, senior personeel wetenschapper in het laboratorium van professor David Schubert aan het Salk Institute for Biological Studies.

In de nieuwe studie maakten de Salk wetenschappers gebruik van een muismodel met autisme - een inteeltstam muizen waarbij eerder autistische symptomen werden gevonden - om na te gaan of het verlagen van het niveau van dicarbonyl methylglyoxal (een bijproduct van suiker metabolisme) de symptomen van autisme kunnen verlichten bij de dieren.

De wetenschappers gaven zwangere muizen een voeding met hoge of lage glycemische index en hielden hun nakomelingen op hetzelfde dieet tijdens het spenen na de geboorte, omdat hun hersenen dan nog steeds cruciale verbindingen vormen.

Vervolgens gebruikten de onderzoekers een aantal gedrags- en biochemische testen om de muizen te bestuderen na het spenen. Beide groepen dieren verbruikten hetzelfde aantal calorieën en waren identiek in gewicht. De muizen die een hoge glycemische index dieet kregen vertoonden alle verwachte gedragssymptomen van autisme. Hun sociale interacties waren beperkt, zij herhaalden acties zonder een duidelijk doel dat en verzorgden zich overdreven.

Van muizen met autisme op een normale laboratoriumvoeding (met een gemiddeld glycemische index) is reeds bekend dat zij nieuwe neuronen genereren en sommige van hun bestaande cellen en neurale verbindingen zijn abnormaal vergeleken met die van normale muizen.

Intrigerend in de nieuwe studie is dat de hersenen van muizen met autisme die werden gevoed met het hoge glycemische index dieet drastisch minder doublecortin hadden, een eiwit indicator voor het ontwikkelen van nieuwe neuronen, tegenover de muizen op lage glycemische index dieet. Het tekort was uitgesproken in een deel van de hersenen dat herinneringen controleert.

Bovendien bleken de hersenen van de hoge glycemische index dieet muizen een groter aantal geactiveerde microglia te bezitten, de residentiële immuuncellen van de hersenen. Hun hersenen vertoonden ook meer genen geassocieerd met ontsteking in vergelijking met de muizen op lage glycemische index dieet.

Andere studies van menselijke moeders en hun kinderen met autisme hebben de activatie van het immuunsysteem aangetoond. Deze studies hebben zich grotendeels gericht op infecties die ontstekingen veroorzaken, aldus Maher.

De nieuwe studie wees uit dat de voeding het ecosysteem van de darmbacteriën kan beïnvloeden. Complexer zetmeel wordt afgebroken door bacteriën die leven in het lager gedeelte van de darmen, de dikke darm met name. De groep ontdekte enig bewijs in het bloed door het opsporen van metabolieten die alleen afkomstig kunnen zijn uit de darmen van de dieren gevoed met het hoge glycemische index dieet.

"We waren erg verrast toen we moleculen in het bloed vonden die volgens anderen alleen konden gegenereerd worden door darmbacteriën," zegt Maher. 'Er waren grote verschillen in sommige van deze verbindingen tussen de twee diëten.'

De groep plant de analyse van de darmbacteriën om het mogelijk verband met de kenmerken van autisme directer te bestuderen. Ze hopen ook beter te begrijpen wat de rol is van ontsteking in de mogelijkheid om nieuwe neuronen te genereren.

Tenslotte plannen zij de toepassing van de verschillende diëten te variëren door bijvoorbeeld zwangere muizen een hoge glycemische index dieet te geven en hun jongen te onderwerpen aan een normaal dieet.

Vertaling: Andre Teirlinck


Glycemische index dieet


Gezond eten en de glycemische index


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats