Fijnstofdeeltjes geven verhoogd risico op autisme


Volgens een onderzoek op kinderen aan de University of Pittsburgh Graduate School of Public Health in het zuidwesten van Pennsylvania, kan blootstelling aan fijne stofdeeltjes tijdens de zwangerschap en de eerste twee jaar van het leven van een kind worden geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van autisme spectrum stoornis (ASS), die één op de 68 kinderen treft.

Het onderzoek werd gefinancierd door The Heinz Endowments en gepubliceerd in het julinummer van Environmental Research.

"Autisme spectrum stoornissen waarvoor momenteel geen genezing bestaat en alleen beperkte behandelingsopties, blijven een levenslang stand houden. Dus is er een dringende behoefte aan het identificeren van elke risicofactor zoals luchtvervuiling," zei hoofdauteur Evelyn Talbott, Dr.PH, professor epidemiologie aan Pitt Volksgezondheid. "Onze bevindingen sturen aan op een verband zonder echter bewezen causaliteit. Verder onderzoek is nodig om mogelijke biologische mechanismen voor een dergelijk verband te bepalen."

Dr. Talbott en haar collega's voerden één op de bevolking gebaseerde case-control studie uit bij gezinnen met en zonder ASS in zes zuidwestelijke provincies Pennsylvania. Zij verzamelden gedetailleerde informatie over de verblijfplaats van de moeders voor, tijdens en na de zwangerschap. Met behulp van een model ontwikkeld door Pitt Public Health waren professor en medeauteur Jane Clougherty, Sc.D., in de mogelijkheid om individuële blootstelling in te schatten aan een soort luchtvervuiling, PM2.5 genaamd.

Dergelijke vervuiling verwijst naar deeltjes in de lucht van minder dan 2,5 micrometer in diameter of 1/30 de gemiddelde dikte van een menselijke haar. PM2.5 omvat stof, vuil, roet en rook. Vanwege de kleine omvang kan PM2.5 diep in de longen doordringen en zelfs tot in de bloedbaan. Zuidwest Pennsylvania is gekend als één van de slechtste gebieden voor PM2.5, volgens de American Lung Association.

"Er is overtuigend bewijs van het verband tussen slechte luchtkwaliteit en gezondheidsproblemen in Pittsburgh, in het bijzonder bij de kinderen i.v.m. autisme spectrum stoornisen en astma," zei Grant Oliphant, voorzitter van The Heinz Endowments. "Terwijl we erkennen dat verder onderzoek nodig is, moeten we waakzaam blijven over de noodzaak om onze luchtkwaliteit te verbeteren en de kwetsbaren te beschermen. Onze gemeenschap verdient een gezond milieu en schone lucht."

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats