Ontdekking van leeftijdsspecifieke veranderingen in de hersenen bij autisme


Onderzoekers aan de Universiteit van Miami vinden dat grootschalige connectiviteit bij autisme verandert met de leeftijd.

Het gebied van autisme onderzoek heeft geprobeerd om een centrale theorie te vinden voor de veranderingen in de hersenen geassocieerd met een autismespectrumstoornis (ASS). Nu toont een nieuwe studie aan dat mensen met de ziekte, patronen van hersenactiviteitsverbinding vertonen verschillend van de normaal ontwikkelde (TD) individuën en dat deze patronen zich stabiliseren wanneer de persoon ouder wordt.

"Onze bevindingen suggereren dat het ontwikkelingsstadium in aanmerking moet worden genomen om modellen te bouwen die laten zien hoe de hersenen van mensen met autisme verschillen van neurotypische individuën", zegt Lucina Uddin, assistent professor in de psychologie aan de Universiteit van Miami (UM), College of Arts and Sciences. "Wij geloven dat een ontwikkelingsbenadering om de hersenconnectiviteit te onderzoeken bij autisme essentieel is voor het voorspellen van de respons op behandeling van jonge kinderen met ASS."

Ons brein is samengesteld uit meer dan een biljoen cellen, genaamd neuronen. Ze communiceren met elkaar en vormen complexe signaleringsnetwerken. Eerdere studies hebben zowel patronen van functionele hypo- en hyper-connectiviteit van deze signaleringsnetwerken geïdentificeerd, bij personen met ASS. De huidige studie, getiteld "Developmental Changes in Large-Scale Network Connectivity in Autism," probeert deze tegenstrijdige resultaten te verklaren, door aan te geven dat het ontwikkelingsstadium van het individu een belangrijke rol speelt bij de bevindingen. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift NeuroImage Clinical.

Belangrijkste bevindingen van het onderzoek zijn:

Kinderen (7 tot 11) met ASS vertonen hyper-connectiviteit binnen grootschalige hersennetwerken, evenals verminderde tussennetwerkconnectiviteit in vergelijking met TD kinderen.
Adolescenten (leeftijd 11 tot 18) met ASS verschillen niet op gebied van binnennetwerkconnectiviteit maar hebben een afname van tussen netwerkconnectiviteit in vergelijking met TD adolescenten.
Volwassenen (ouder dan 18) met ASS vertonen noch binnen-, noch tussennetwerkverschillen in functionele connectiviteit in vergelijking met typische volwassenen.
De bevindingen suggereren dat veranderingen in de netwerken van de cortex van de hersenen kunnen leiden tot de complexe gedragskenmerken waargenomen bij personen met ASS.

"Deze studie helpt ons de functionele organisatie van de hersennetwerken te begrijpen en hoe ze veranderen in de hele levensduur van autisme", zegt Jason S. Nomi, postdoc bij de afdeling Psychologie aan de UM en hoofdauteur van de studie.

De onderzoekers werken momenteel aan het karakteriseren van belangrijke overgangen van ontwikkelingsstoornissen bij personen met autisme bij het begin van de puberteit.

http://www.miami.edu/

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats