Kans op autisme verhoogt bij verlaten kinderen geplaatst in instellingen


Een studie gepubliceerd in JAACAP toont aan dat bij in de steek gelaten kinderen geplaatst in kindvriendelijke pleegzorg het sociaal gedrag verbetert.

Een recente studie gepubliceerd in het februari 2015 nummer van het tijdschrift van American Acacdemy of Child and Adolescent Psychiatry toont aan dat kinderen die overgelaten werden aan institutionele zorg een verhoogd risico hebben op een gedrag soortgelijk aan autisme, met inbegrip van verminderde sociale communicatie. Wanneer deze kinderen op jonge leeftijd werden geplaatst in de kindvriendelijke familiale pleegzorg verbeterde hun sociaal gedrag.

136 kinderen uit het Boekarest Early Intervention Project dat achtergelaten kinderen bij de geboorte en opgegroeid in instellingen in Boekarest, Roemenië omvat, werden willekeurig toegewezen aan een gebruikelijke zorginstelling of aan een hoge kwaliteit pleegzorg ingericht en onderhouden door de onderzoekers. De kinderen waren ongeveer 23 maanden oud op het moment van de plaatsing.

Op 10 jarige leeftijd werden 117 kinderen beoordeeld. De primaire verzorger van elk kind vulde de vragenlijst in over de sociale communicatie (SCQ) geassocieerd met de symptomen van autisme met inbegrip van sociale communicatieve vaardigheden. Kinderen met aanleg voor autisme werden vervolgens doorverwezen naar een volledige neurologische beoordeling om te bepalen of ze voldeden aan de criteria voor autisme volgens de handleiding Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM).

Vijf kinderen met een voorgeschiedenis van institutionele zorg (drie uit de gebruikelijke en twee uit de pleegzorg groep) beantwoordden aan de DSM diagnostische criteria voor autisme spectrum stoornis. In vergelijking vertoonde een groep van 100 kinderen uit Boekarest van vergelijkbare leeftijd die nooit geïnstitutionaliseerd waren geweest geen criteria die in aanmerking kwamen voor autisme spectrum stoornis. Op basis van de SCQ scores bleek dat kinderen in de pleegzorg meer typisch sociaal gedrag vertonen dan deze uit de institutionele zorg.

Deze bevindingen suggereren dat kinderen met een voorgeschiedenis van institutionele zorg een verhoogd risico hebben op gedrag geassocieerd met autisme, met inbegrip van moeilijkheden met sociale communicatie. Deze gedragingen verbeterden met een vroege omschakeling naar kwaliteitspleegzorg.

De auteurs benadrukken sterk dat in het grootste deel van autismegevallen onder de algemene bevolking deze kinderen werden opgevoed in gezinnen en dat psychosociale deprivatie geen rol speelt. "Hoewel de geïnstitutioneerde kinderen met autisme lijken op kinderen met autisme onder de algemene bevolking, is de oorsprong van hun symptomen zeer verschillend," zegt Charles A. Nelson PhD van Children's Hospital Boston en Harvard Medical School. "Wij geloven dat beide groepen lijden aan ontbering, maar van verschillende soort: Bij geïnstitutionaliseerde kinderen komt de ontbering uit de omgeving, terwijl bij de algemene bevolking, autisme zelf een soort van ontbering creeert waardoor het moeilijker wordt voor kinderen om het leven rondom hen te begrijpen. "

Persbericht elsevier.com

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats