Astma medicatie genomen tijdens de vroege kinderjaren gekoppeld aan groeistoornissen


Volgens een onderzoek gepresenteerd op de 54ste Annual European Society for Paediatric Endocrinology Meeting, worden zuigelingen met astmamedicatie tijdens de eerste 2 jaar waarschijnlijk in hun groei belemmerd in het latere leven. De bevindingen benadrukken het belang van een weloverwogen gebruik van geneesmiddelen bij kinderen.

Inhalatiecorticosteroïden (ICS) - medicijnen gebruikt om astma te behandelen - worden vaak gebruikt bij kinderen met recidiverende piepende ademhaling. Echter kunnen deze medicijnen schadelijke gevolgen hebben op de groei van de kinderen met een blijvende mindere grootte bij volwassenheid.

Voor deze studie verzamelden de onderzoekers van het Kuopio University Hospital en de Universiteit van Oost-Finland informatie over lengte, gewicht en astmamedicatie van 12482 Finse kinderen in de leeftijd tussen 0 en 24 maanden. Onderzoekers vonden dat kinderen die in de eerste 2 jaar van hun leven inhalatiecorticosteroïden hadden gebruikt te klein waren voor hun leeftijd. Dit resultaat was nog duidelijker bij kinderen die budesonide astma medicatie hadden gekregen gedurende meer dan 6 maanden.

Veel factoren die de ontwikkeling van kinderen beïnvloeden, zoals ziekten en chronische gebruik van orale corticosteroïden op lange termijn kunnen de normale lengte bij volwassenheid in de weg staan. "Vroeger werd het effect van corticosteroïden onderzocht bij oudere kinderen en men dacht dat de groei slechts tijdelijk werd beïnvloed”, aldus hoofdonderzoeker Dr. Antti Saari. “Tot nu toe ontbraken studies over het gebruik van inhalatiesteroïden bij zuigelingen en dat is wat deze recente studie nu blootlegt. Ons onderzoek toont een verband aan tussen de behandeling op lange termijn van ICS bij jonge kinderen en groeistoornissen na de leeftijd van 2 jaar. "

Bij een volgend onderzoek willen we de impact beoordelen van inhalatiecorticosteroïden op de groei bij oudere kinderen en dat over een langere periode. “In het huidig onderzoek konden we alleen maar het effect van inhalatiecorticosteroïden op de groei beoordelen bij toediening aan kinderen van 2 tot 3 jaar. De longitudinale gevolgen van deze medicijnen zijn niet duidelijk en we zouden dat dan ook graag verder onderzoeken," zei Dr Saari .

Vertaling: Andre Teirlinck


Bezoek ook eens onze natuurwebwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats