Samenhang tussen bepaalde antidepressiva en verhoogd risico op manie en bipolaire stoornis


Sterkste verband bij gebruik SSRI’s en venlafaxine

Er bestaat verband tussen het gebruik van bepaalde antidepressiva bij een depressie en een verhoogd risico op een daarop volgende manie en bipolaire stoornis, zo onthult een onderzoek dat verscheen in het online tijdschrift BMJ Open.

De sterkste associatie leek voor te komen bij serotonineheropnameremmers - de zogenaamde SSRI’s - en het ‘dual action’ (werkend op zowel serotonine als noradrenaline ) antidepressivum venlafaxine, bleek uit de analyse.

De onderzoekers baseren hun bevindingen op de geanonimiseerde medische dossiers van meer dan 21.000 volwassen die een behandeling ondergingen voor een ernstige (unipolaire) depressie tussen 2006 en 2013, bij een grote instelling voor klinische en ambulante geestelijke gezondheidszorg in Londen.

Het onderzoeksteam bekeek achtereenvolgende diagnoses van bipolaire stoornissen of manie, ontstaan na een oorspronkelijke diagnose voor een unipolaire depressie, zo geheten omdat het de ‘hoogtepunten’ mist die typerend zijn voor een bipolaire stoornis.

Uit de analyse bleek, dat het gemiddelde risico over een jaar genomen op een nieuwe diagnose van manie en bipolaire stoornis, tussen 2006 en 2013 1,1% was (10,9/1000 patiëntjaren).

De piekleeftijd voor een diagnose werd gezien bij patiënten tussen de 26 en 35 jaar; onder hen was het risico 1.2% (12,3/1000 patiëntjaren).

De vaakst voorgeschreven antidepressiva waren SSRI’s (35,5%), mirtazapine (9,4%); venlafaxine (5,6%) en tricyclische antidepressiva (4,7%).

Eerdere behandelingen met bepaalde antidepressiva hingen samen met een verhoogd risico op een daarop volgende diagnose van bipolaire en/of manische stoornis. Het jaarlijkse risico daarop varieerde van 1,3% tot 1,9% (13,1 tot 19,1/1000 patiëntjaren).

Uit verdere analyse bleek dat dit verhoogde risico vooral in verband stond met een behandeling met SSRI’s en venlafaxine. Deze medicijnen werden geassocieerd met een verhoging van het risico op bipolaire en/of manische stoornis van 34-35%. De bevindingen golden ook nadat rekening was gehouden met andere mogelijke factoren van invloed.

Dit is een observationele studie, dus er kunnen geen sluitende conclusies getrokken worden over oorzaak en gevolg en de onderzoekers wijzen erop dat hun bevindingen wellicht verklaard kunnen worden door een latente aanwezigheid van een bipolaire stoornis, in plaats van dat het een effect van de medicatie zou zijn. Bovendien konden ze geen informatie verkrijgen over belangrijke risicofactoren.

“Maar ongeacht de onderliggende diagnose of ontstaansgeschiedenis, benadrukt het uit dit en vorige onderzoeken gebleken verband tussen behandeling met antidepressiva en manie wel, dat het belangrijk is om na te gaan of iemand die depressief is een hoger risico zou kunnen lopen op manische periodes in de toekomst”, zeggen de onderzoekers.

Relevante risicofactoren zijn onder andere een familiegeschiedenis van bipolaire stoornis, een depressieve episode met psychotische symptomen, een eerste diagnose van depressie op jonge leeftijd, en een depressie die niet reageert op behandeling.

“Onze bevindingen benadrukken ook hoe belangrijk het is om betere manieren te ontwikkelen om het toekomstige risico op manie te voorspellen bij mensen bij wie eerder geen bipolaire stoornis is vastgesteld, maar die wel een depressieve episode doormaken”, schrijven zij.

In een begeleidende video onderstrepen de onderzoekers dat het absolute risico op het ontwikkelen van een bipolaire stoornis laag is en dat antidepressiva voorschrijven een veilige en effectieve behandeling voor depressie en angst is. Zij adviseren patiënten om niet plotseling met de behandeling te stoppen, want dat kan resulteren in ontwenningsverschijnselen.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats