Antibiotica gebruik kinderen in verband gebracht met ziektes op volwassen leeftijd


Nieuwe studie kan leiden tot adviezen voor antibioticagebruik en een klinische test voor metingen van de ontwikkeling van darmbacteriën bij kinderen

UNIVERSITY OF MINNESOTA

Een nieuwe studie, geleid door onderzoekers van de universiteit van Minnesota, heeft een drie-richtingsverband ontdekt bij antibioticagebruik door kinderen, veranderingen in de darmflora, en ziektes in hun latere leven. De onbalans in darmmicroben, dysbiose genaamd, werd gekoppeld aan infectieziektes, allergiën en andere autoimmuun aandoeningen, zelfs obesitas, op latere leeftijd.

De studie, aangevoerd door Pajau Vangay, promovendus van het Biomedical Informatics en Computational Biology programma, ontwikkelde tevens een voorspellingsmodel van potentieel klinisch belang voor het meten van een gezonde ontwikkeling van darmbacteriën bij jonge kinderen. De uitkomsten zijn vandaag gepubliceerd in de wetenschappelijke uitgave van Cell Host & Microbe.

Antibiotica zijn veruit de meest algemeen aan kinderen voorgeschreven medicijnen. Zij nemen ongeveer een vierde deel in van alle aan kinderen voorgeschreven medicatie, waarvan een derde deel als onnodig worden beschouwd. Andere onderzoeken hebben duidelijke korte- en langetermijn effecten van antibiotica laten zien op de diversiteit en compositie van de bacteriën in ons lichaam, ons microbioom genaamd.

"Ziektes gerelateerd aan stofwisseling en immuunsysteem stijgen dramatisch, en in veel gevallen weten we niet waarom," zegt Dan Knights, senior auteur van de studie, rekenkundig bioloog en universitair docent aan de universiteit van Minnesota's Department of Computer Science and Engineering and Biotechnology Institute. "Eerdere studies toonden het verband aan tussen antibioticagebruik en onevenwichtige darmflora, en andere tussen onevenwichtige darmflora en ziektes later in het leven. Gedurende het afgelopen jaar hebben we honderden onderzoeken samengevat en vonden bewijs voor sterke verbanden tussen antibioticagebruik, veranderingen in de darmflora, en ziektes op volwassen leeftijd."

Knights en zijn collega's ontwikkelden een raamwerk om in kaart te brengen hoe antibiotica zich in de darm kunnen gedragen om in het latere leven ziektes te ontwikkelen. In geval van allergiën bijvoorbeeld, kan het gebruik van antibiotica de belangrijkste darmbacteriën uitroeien die helpen bij de opbouw van immuuncellen. Deze cellen zouden essentiëel zijn geweest om het immuunsysteem op peil te houden bij een confrontatie met allergenen. Zelfs als deze bacteriën terugkomen, blijft het immuunsysteem verstoord. Door antibiotica opgewekte veranderingen in de darmmicrobiota, gerelateerd aan obesitas, resulteerden in verhoogde niveaus van korte-keten vetzuren die de stofwisseling aantasten.

De studie onderzocht ook de ontwikkeling van darmbacteriën. Onderzoekers demonstreerden dat de leeftijd van een baby binnen 1.3 maanden voorspeld kon worden, gebaseerd op de kwaliteit van de darmbacteriën. Deze uitkomst zou tot een klinische test kunnen leiden en interventies bij kinderen waarbij de ontwikkeling van het microbioom is vertraagd als gevolg van antibiotica of andere factoren.

"We denken dat deze uitkomsten kunnen helpen met het in kaart brengen van toekomstig onderzoek naar de gevolgen voor de gezondheid bij antibioticagebruik en met adviezen bij het voorschrijven ervan," zegt Knights. "De door ons gedemonstreerde klinische test zou ons tevens toestaan om te denken aan interventies op jonge leeftijd."

Vertaling: Ellen Lam


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats