Benzodiazepinen zijn niet effectief bij de behandeling van angststoornissen en kunnen het risico op dementie verhogen


Osteopatische psychiaters moedigen patiënten aan om hun behandelmogelijkheden opnieuw te bekijken, om de resultaten te verbeteren en de risico’s te verkleinen.

Patiënten die benzodiazepinen gebruiken als behandeling voor psychiatrische aandoeningen, zouden moeten overwegen over te stappen naar andere behandelingen vanwege het verhoogde risico op dementie en overlijden, zeggen clinici van het American College of Osteopathic Neurologists and Psychiatrists.

Onder benzodiazepinen vallen onder andere voorgeschreven merkmedicijnen zoals Valium, Ativan, Klonopin en Xanax. Deze klasse van medicijnen werd in de jaren ’60 van de vorige eeuw goedgekeurd door de FDA. Ze werden beschouwd als een veiliger alternatief voor barbituraten.

Sommige artsen blijven benzodiazepinen voorschrijven als voornaamste behandeling voor slaapproblemen, angst, posttraumatisch stresssyndroom, dwangstoornissen en andere aandoeningen, ondanks het feit dat er nieuwe psychiatrische protocollen zijn. Een groeiende hoeveelheid onderzoek geeft aan dat het risico op dementie en Alzheimer bij patiënten door deze handelwijze enorm zou kunnen toenemen, aldus Helene Alphonso, Osteopatisch arts en Directeur Osteopathic Medical Education aan het Gezondheidscentrum van de North Texas University.
“Het huidige onderzoek is uitermate duidelijk en artsen dienen samen met hun patiënten te zorgen voor therapieën die veiliger en effectiever blijken te zijn, zoals antidepressiva,” zegt Dr. Alphonso, psychiater met een praktijk in Fort Worth. “Vanwege een tekort aan geestelijke gezondheidswerkers in landelijke en onderbezette gebieden, zien we dat eerstelijnsartsen dit soort medicijnen inzet om hun patiënten met psychiatrische symptomen verlichting te bieden. Hoewel hieruit medeleven blijkt, is het belangrijk om in te zien dat er een betere langetermijnstrategie nodig is.”

Dr. Alphonso zal de huidige behandelprotocollen, strategieën voor ontgifting van benzodiazepine voor extramurale patiënten, en alternatieve behandelingen voor angst bespreken op de OMED 15 van 17-21 oktober in Orlando. OMED is de jaarlijkse medische educatieve conferentie van de American Osteopathic Association.

Een Canadees overzichtsonderzoek van 9000 patiënten concludeerde dat diegenen die tot drie maanden lang benzodiazepine hadden ingenomen, ongeveer hetzelfde risico liepen op dementie als mensen die dit nooit hadden gebruikt. Als het medicijn drie tot zes maanden lang werd gebruikt steeg het risico op het ontwikkelen van Alzheimer met 32 procent en bij langer dan zes maanden schoot het omhoog naar 84 procent. Franse onderzoekers kwamen tot gelijksoortige resultaten bij een onderzoek onder 1000 oudere patiënten.

De argumenten om het gebruik van benzodiazepinen te beperken zijn vooral sterk als het gaat om patiënten van boven de 65. Zij zijn, als ze deze medicijnen gebruiken, gevoeliger voor vallen, verwondingen, per ongeluk een overdosering nemen en overlijden. De American Geriatric Society bestempelde het medicijn in 2012 als ‘ongeschikt’ voor behandeling van slapeloosheid, onrust of delirium vanwege deze risico’s.

“Het is uitermate belangrijk om oudere patiënten te laten overstappen want we zien een zeer sterke correlatie tussen het gebruik van benzodiazepinen en het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer en andere soorten dementie. Hoewel een correlatie zeker geen oorzakelijkheid inhoudt, is er meer dan genoeg reden om dit soort medicijnen te vermijden als een eerstelijns therapie,” aldus Dr. Alphonso.

Vertaling: Astrid Zwart


Bezoek ook eens onze natuurwebwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats