Recept voor langer leven: breng minder tijd in je eentje door


Nieuwe studie ontdekt dat isolement een risicofactor is voor alle leeftijden in alle inkomensgroepen

Vraag mensen wat er nodig is om langer te leven en ze zullen dingen zeggen zoals lichaamsbeweging, Omega-3, en je regelmatig laten checken door je huisarts.

Onderzoek door Brigham Young University laat nu zien dat eenzaamheid en sociaal isolement net zo’n grote bedreiging is voor een lang leven als obesitas.

“Het gevolg hiervan is te vergelijken met obesitas, een serieus probleem voor de volksgezondheid,” zegt Julianne Holt-Lunstad, hoofdauteur van de studie. “We moeten onze sociale relaties serieuzer gaan nemen.”

Eenzaamheid en sociaal isolement kan er heel verschillend uitzien. Bijvoorbeeld, iemand kan omringd zijn door veel mensen maar zich toch eenzaam voelen. Andere mensen kunnen zich afzonderen omdat ze het prettiger vinden om alleen te zijn. In deze twee scenario’s is het effect op een lang leven echter vrijwel hetzelfde.

Het verband tussen eenzaamheid en overlijdensrisico onder de jongere bevolkingsgroepen is zelfs groter dan bij oudere bevolkingsgroepen. Hoewel het aannemelijk is dat oudere mensen eerder eenzaam zijn en een hoger overlijdensrisico lopen, voorspellen eenzaamheid en sociaal isolement nóg meer het voortijdig overlijden onder bevolkingsgroepen jonger dan 65 jaar.

“Niet alleen scoren we het hoogst deze eeuw met alleen-wonen, we zitten op het hoogste record ooit van deze planeet,” zegt Tim Smith, co-auteur van het onderzoek. “Nu eenzaamheid steeds vaker voorkomt, voorspellen we een mogelijke eenzaamheid-epidemie voor de toekomst.”

De studie analyseerde gegevens uit verschillende gezondheidsonderzoeken. Alles bij elkaar omvatte de test meer dan 3 miljoen deelnemers aan onderzoeken over eenzaamheid, sociaal isolement en alleen-wonen.

Met het bepalen van variabelen als sociaal-economische status, leeftijd, geslacht en pre-existente gezondheidscondities, ontdekten ze dat het resultaat twee kanten uitgaat. Het gebrek aan sociale relaties geeft een toegevoegd risico, en bestaande relaties zorgen voor een positief gezondheidseffect. De nieuwe studie verschijnt in Perspectives on Psychological Science.

Eerder onderzoek door Holt-Lunstad en Smith zet het verhoogde overlijdensrisico door eenzaamheid in dezelfde categorie als het roken van 15 sigaretten per dag en alcoholist zijn. Deze huidige studie suggereert niet alleen dat het overlijdensrisico in dezelfde categorie valt als deze overbekende risicofactoren, het overtreft ook het gezondheidsrisico dat samenhangt met obesitas.

“In essentie zegt het onderzoek ons dat hoe positiever we van aard zijn in deze maatschappij, hoe beter we in staat zijn om niet alleen emotioneel, maar ook fysiek te functioneren,” zegt Smith.

Er zijn veel hulpmiddelen om de gevolgen van eenzaamheid te beheersen. Met de groei van internet kunnen mensen met elkaar in contact blijven op afstanden die eerder niet mogelijk waren. Echter, de oppervlakkigheid van sommige online belevingen kunnen emotionele inhoud en diepte missen. Teveel sms’en met elkaar kan bijvoorbeeld zelfs een romantische relatie beschadigen. De auteurs van dat sms-onderzoek valt desondanks op dat iets liefs of aardigs zeggen in een sms iedereen goed doet.

http://news.byu.edu/archive15-mar-loneliness.aspx

Vertaling: Ellen Lam



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats