Experimenteel medicijn zet 'slecht' wit vet om in 'goed' bruin vet


San Diego, CA-- Een experimenteel geneesmiddel veroorzaakt gewichts- en vetverlies bij muizen. De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd tijdens de 97e jaarlijkse bijeenkomst van de Endocrine Society in San Diego.

Bekend als GC-1 versnelt het geneesmiddel het metabolisme of het verbranden van vetcellen.

"GC-1 verhoogt drastisch de stofwisseling dat wit vet, dat overtollige calorieën opslaat en wordt geassocieerd met obesitas en metabole ziekten omzet in een vet zoals calorieverbrandend bruin vet," zei studie auteur Kevin Phillips, PhD, onderzoeker bij Houston Methodist Research Institute, Houston.

Tot voor enkele jaren geleden dachten wetenschappers dat alleen dieren en menselijke zuigelingen energie verbrandend "goed" bruin vet hadden.

"Het is nu duidelijk," zei Phillips, "dat volwassen mensen ook bruin vet hebben dat echter zijn calorieverbrandende activiteit na verloop van tijd verliest."

Wit vetweefsel of vet, wordt een "metabole schurk" wanneer het lichaam er te veel van heeft, zei Philips. Enkele gepubliceerde onderzoeken tonen aan dat mensen die meer bruin vet hebben een verminderd risico hebben op obesitas en diabetes. De wetenschappers zijn nu bezig met te onderzoeken hoe wit vet kan omgezet worden in bruin vet.

GC-1 werkt, volgens Phillips, door activering van de receptoren voor het schildklierhormoon, die een rol spelen bij het reguleren van het metabolisme - omzetting van het lichaam van voedsel in energie. Schildklier hormoon receptoren helpen ook met adaptieve thermogenese, waarbij het lichaam overtollige energie (calorieën en vet) omzet in warmte.

Phillips zei dat hij en andere onderzoekers van het Houston Methodist Research Institute het medicijn hebben getest op honderden muizen, met gedeeltelijke financiering van het onderzoek door de National Institutes of Health. Obese muizen, zowel met genetische als dieetgeïnduceerde obesitas kregen dagelijks een GC-1 behandeling.

Genetisch obese muizen verloren gewicht en meer dan 50 procent van de vetmassa in ongeveer twee weken, rapporteerde Phillips. Behandelde muizen vertoonden ook antidiabetische effecten, zoals een zesvoudige en hogere verbetering in insulinegevoeligheid (hoe goed het lichaam glucose uit het bloed verwerkt). Hij zei dat muizen met dieet geïnduceerde obesitas gelijkaardige verbeteringen ervaarden.

Het medicijn induceerde ook adaptieve thermogenese in vetcellen geïsoleerd uit muizen. Cellen gekweekt in kweekschotels en weefselmonsters genomen van obese muizen vertooonden gebruinde vetten.

"Onze gegevens tonen aan dat GC-1 een nieuw vetbruinmiddel is dat zijn toepassing vindt bij de behandeling van obesitas en metabole ziekte," zei Phillips.

Het geneesmiddel is nog niet getest op mensen. GC-1 wordt momenteel wel getest in klinische studies voor het verlagen van cholesterol, onder de naam sobetirome. De doses sobetirome in de cholesterolverlagende studies zijn echter veel lager dan deze die nodig zouden zijn voor het bekomen van gewichtsverlies, zei Philips.

http://www.endo-society.org

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats