Kunstmatige zoetstoffen verstoren darmwerking


Een nieuw onderzoek toont aan, dat een bepaalde bacterie, die in de darmen voor komt, nadat deze is blootgesteld aan kunstmatige zoetstoffen, veranderingen in de stofwisseling kan veroorzaken

Kunstmatige zoetstoffen, die aanbevolen worden als hulp bij gewichtsverlies en voorkomen van diabetes, kunnen feitelijk de ontwikkeling van suiker-intolerantie en stofwisselingsziekten bevorderen; dat doen ze op een verbazingwekkende manier: namelijk door de samenstelling en de functie van de darm microbiotica, die een aanzienlijke deel uitmaken van de bacteriŽn in onze ingewanden, te veranderen.Deze bevindingen, resultaat van experimenten op muizen en mensen, werden onlangs in Nature gepubliceerd.

Volgens Dr. Eran Elinay van het Weizmann Instituteís Immunology Department, die dit onderzoek samen met Prof. Eran Segal of Computer Science en Applied Mathematics Department heeft geleid, kan onder meer het grootschalige gebruik van kunstmatige zoetstoffen in dranken en voeding, over een groot deel van de wereld, bijdragen tot obesitas en diabetes.

Jarenlang hebben onderzoekers zich verwonderd over het feit dat calorie-vrije zoetstoffen, niet blijken te helpen bij gewichtsverlies en sommige onderzoeken suggereren, dat ze zelfs een tegenovergesteld effect kunnen hebben

Afgestudeerd student Jotham Suez in Elinayís lab, die het onderzoek leidde, werkte samen met afgestudeerden, Tal Kordem en David Zeevi in Segalís lab en Gili Zilberman-Shapira in Elinayís lab; zij ontdekten, dat kunstmatige zoetstoffen, ondanks dat ze geen suiker bevatten, toch een direct effect hebben op het vermogen van het lichaam om glucose te verbruiken.

Glucose intolerantie - doorgaans gedacht te ontstaan als het lichaam grote hoeveelheden suiker in het dieet niet aankan - is de eerste stap op de weg naar het stofwisselingssyndroom en ouderdomsdiabetes.

Wetenschappers gaven muizen water vermengd met de drie meest gebruikte kunstmatige zoetstoffen; in hoeveelheden overeenkomstig met die door het FDA zijn toegestaan. Deze muizen ontwikkelden -vergeleken met muizen, die water dronken en zelfs die suikerwater dronken, veel glucose-intolerantie.

Het experiment herhalend met andere muizen en andere hoeveelheden zoetjes gaven hetzelfde resultaat Ė deze substanties veroorzaakten op een of andere manier glucose-intolerantie.

Vervolgens trokken de onderzoekers een hypothese na, dat de microbiotica in de darmen betrokken zijn in dit verschijnsel. Ze dachten dat de bacteriŽn zo reageerden op nieuwe substanties zoals kunstmatige zoetstoffen, die het lichaam zelf niet herkend als Ďvoedselí. En inderdaad worden deze kunstmatige zoetstoffen niet opgenomen in het maagdarmstelsel, maar ze komen wel triljoenen bacteriŽn tegen van de darm microbiotica.

De onderzoekers behandelden muizen met antibiotica om veel darmbacteriŽn uit te roeien; dit resulteerde in een totaal tegenovergesteld effect van de kunstmatige zoetstoffen op glucose stofwisseling. Vervolgens brachten ze microbiotica van muizen die kunstmatige zoetstoffen hadden Ďgegetení over naar Ďbacterievrijeí muizen; dat resulteerde in een complete overdracht van glucose-intolerantie naar de ontvangende muis. Dit was op zich het sluitende bewijs, dat veranderingen in de darmbacteriŽn, direct verantwoordelijk zijn voor het schadelijke effect op de stofwisseling. De groep vond zelfs uit, dat microbiotica buiten het lichaam, samen met kunstmatige zoetstoffen, genoeg was om in de steriele muizen glucose-intolerantie te ontwikkelen.

Een gedetailleerde classificatie van de microbiotica in die muizen onthulde duidelijke veranderingen in hun bacteriŽle populatie en nieuwe microbiale functies, die bekend staan om hun neiging naar obesitas, suikerziekte en complicaties hiervan bij muizen en mensen.
Werkt het menselijk micro-organisme op dezelfde manier? Elinay en Segal hadden een remedie om dat ook te testen. Ten eerste bestudeerden ze gegevens van hun Personalized Nutrition Project. (www.personalnutrition.org), het grootste onderzoek bij mensen tot op heden, om de relatie tussen voeding en microbiotica te bekijken.

Hier ontdekten ze een beduidend verband tussen zelfgerapporteerde consumptie van kunstmatige zoetstoffen, persoonlijke samenstelling van de darmbacteriŽn en de neiging naar glucose-intolerantie.

Vervolgens voerden ze een gecontroleerd experiment uit door een groep vrijwilligers, die normaal geen kunstmatig gezoet voedsel aten of dronken, te vragen ze een week lang wel te gebruiken en daarna testen te ondergaan voor hun glucoselevels zowel als de samenstelling van hun darmflora.

De bevindingen hiervan toonden aan, dat veel Ė maar niet alle Ė vrijwilligers een glucose- intolerantie aan het ontwikkelen waren na het gebruik van kunstmatige zoetstoffen in slechts een week.

De samenstelling van hun darmbacteriŽn lieten het verschil zien: de onderzoekers ontdekten twee populaties menselijke darmflora : Eťn die glucose intolerantie veroorzaakt indien ze worden blootgesteld aan kunstmatige zoetstoffen en een die hoe dan ook geen effect hadden. Elian gelooft, dat bepaalde bacteriŽn in de darmen, van degenen die glucose intolerantie ontwikkelden, op de chemische zoetstoffen reageren door substanties af te scheiden en zo een ernstige reactie te veroorzaken, gelijk aan overdoses van suiker, die veranderingen bevorderen in het vermogen van het lichaam om suiker te nuttigen.

Segal: de resultaten van onze experimenten belichten het belang van aangepaste medicijnen en voeding voor onze algemene gezondheid.

Wij geloven dat een samengevoegd/geÔntegreerde analyse van gepersonaliseerde Ďbig dataí van onze genoom*, microbiome en eetgewoonten onze kennis, over hoe voeding en voedingssupplementen een persoonís gezondheid en risico op ziektesbeinvloeden, kunnen veranderen.

*alle erfelijke informatie, die zich in een cel bevindt; de totale erfelijke aanleg.

Elinav: ďOnze relatie met onze eigen individuele mix van darmflora is een belangrijke factor in het bepalen wat voor effect voedsel op ons heeft. Bijzonder intrigerend is de link tussen gebruik van kunstmatige zoetstoffen Ė in onze darmflora Ė en de neiging de eigenschap van de darmflora, om te beschermen, te verstoren. Dit roept op tot een revaluatie van de hedendaags massaal ongecontroleerde consumptie van die substanties.

Vertaling Loes Vink


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats