Nieuws

 


Meer tijd op Facebook kan bij vrouwen leiden tot negatieve ingesteldheid t.o.z. van hun eigen voorkomen


EAT - 26 en BSQ testen kunnen voorspellen hoe vaak meisjes die nog studeren hun lichaam vergelijken met dat van hun vriendinnen.

Op zoek naar actrices en fotomodellen is de gemiddelde versie van hoe vrouwen eruit moet zien altijd onder de loep genomen. Maar wat met het lichaamsbeeld van sociale netwerken en vriendinnen? Uit een recente studie in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, bleek dat meer tijd op Facebook zou kunnen leiden tot meer negatieve gevoelens en meer vergelijkingen met de lichamen van vriendinnen.

Petya Eckler, University of Strathclyde; Yusuf Kalyango Jr , Ohio University en Ellen Paasch, Universiteit van Iowa presenteren hun bevindingen op de 64ste jaarlijkse conferentie van de International Communication Association in Seattle, WA . De onderzoekers volgden 881 vrouwelijke studenten in hun gebruik van Facebook, hun eetgewoonte, lichaamsbeweging en lichaamsbeeld. Ze waren in staat om te voorspellen hoe vaak meisjes negatieve gevoelens handden over hun eigen lichaam na het bekijken van foto's of berichten van iemand anders en hoe vaak zij hun eigen lichaam vergeleken met dat van hun vriendinnen.

De bevindingen toonden aan dat het besteden van meer tijd aan Facebook geassocieerd is met meer negatieve gevoelens en meer vergelijkingen met de lichamen van vriendinnen. Zij vonden ook dat voor meisjes die willen afvallen, meer tijd doorbrengen op Facebook leidde tot meer aandacht voor hun fysieke verschijning op gebied van eigen lichaam en kleding.

Eerdere studies hebben hogeschool of adolescente meisjes en het effect van Facebook onderzocht. Echter is dit de eerste studie die de besteedde tijd aan Facebook en slecht zelfbeeld onderzoekt.

"Volksgezondheid specialisten die werken op het gebied van eetstoornissen en de preventie ervan hebben nu duidelijk bewijs van hoe de sociale media het imago van studerende meisjes beïnvloedt op gebied van lichaamsbeeld en eetstoornissen. Waar de tijd besteed aan Facebook geen rechtstreekse relatie toonde met eetstoornissen was dit wel het geval voor het eigen lichaamsbeeld onder de deelneemsters "zei Eckler. "Experts weten dat slecht zelfbeeld geleidelijk kan leiden tot het ontwikkelen van een ongezonde relatie tot voeding. De aandacht voor fysieke eigenschappen kan zelfs gevaarlijker zijn op sociale media dan op de traditionele media omdat de deelnemers aan sociale media mensen zijn die we kennen. Deze vergelijkingen zijn veel relevanter en staan dichter bij de persoon.maar ze kunnen net zo onrealistisch zijn als de beelden die we zien op de traditionele media."

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats