Het Paard van Troje in de voeding: maken bedrijven die 'goed doen' ook gezond voedsel ?


Als consumenten zien dat een bedrijf goede daden verricht denken zij vaak dat de producten van het bedrijf gezond zijn. Volgens een nieuwe studie in het Journal of Public Policy & Marketing is dit verre van waar. Maatschappelijk verantwoord gedrag van een onderneming kan een gezondheidsaureool rond ongezond voedsel creeëren.

"Onderzoek toont aan dat consumenten vaker een verkeerde gevolgtrekking maken bij de beoordeling van voedingsmiddelen. Deze gevolgtrekkingen kunnen leiden tot onbedoelde, ongezonde consumentkeuzes," schrijven de auteurs John Peloza (University of Kentucky), Christine Ye (Westminster College) en William J . Montford (Florida State University).

De auteurs vroegen de deelnemers aan de studie om veronderstellingen over de gezondheid van een toekomstige mueslireep te maken. De mensen die te horen kregen dat het mueslireepbedrijf veel prijzen had gewonnen voor zijn sociale inzet voorspelden dat de mueslireep zeer gezond zou zijn.

De auteurs vinden dat deze gezondheidsgedachte overconsumptie aanmoedigt en de verbruikte calorieën onderschat, eraan toevoegend dat de huidige studie kan leiden tot belangrijke veranderingen in de reclameregelgeving - bijvoorbeeld het beperken van de informatie op zijn voedselverpakking over de sociale programma's van een bedrijf.

De auteurs zijn van mening dat de studies zoals deze kunnen helpen het bewustzijn te verhogen bij consumenten die echt een gezond product willen, en niet willen dat hun emoties gemanipuleerd worden op een manier die hen leidt tot ongezonde veronderstellingen over de kwaliteit van voedsel.

De studie wordt afgesloten met een waarschuwing: "Als de consument op zoek is naar een gezond dieet en de voedingswaarde van producten verkeerd inschat doordat de betreffende bedrijven een sterke reputatie hebben op gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, kan dat leiden tot ernstige gevolgen voor de gezondheid van zowel individuën als de samenleving."

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats