Nieuws

 


Chronische stress verhoogt de kwetsbaarheid voor voeding-gerelateerde metabole risicofactoren


Nieuw onderzoek van UC San Francisco is het eerste om aan te tonen dat zwaar gestresde mensen die veel vet en suiker eten meer vatbaar zijn voor gezondheidsrisico's dan degenen die dezelfde hoeveelheid ongezond voedsel eten maar met minder stress leven.

"Chronische stress kan een belangrijke rol spelen bij het beïnvloeden van de biologie, en het is van cruciaal belang te begrijpen op welke manier" zei Kirstin Aschbacher, PhD, assistent-professor in de UCSF afdeling Psychiatrie en hoofdauteur. "Veel mensen denken dat een calorie een calorie is, maar deze studie suggereert dat twee vrouwen die hetzelfde doen verschillende metabole reacties kunnen vertonen op basis van hun mate van stress. Er blijkt een spanningspad dat werkt via dieet. Bijvoorbeeld zou het kunnen vergelijkbaar zijn met wat we zien bij dieren, bij wie vetcellen sneller groeien als reactie op junk food wanneer het lichaam chronisch onder stress staat."

Metabool syndroom is een cluster van afwijkingen - verhoogde bloeddruk , een hoge bloedsuikerspiegel , overtollig lichaamsvet rond de taille en abnormale cholesterolniveaus - het samen voorkomen verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes .

Hoewel dit stress-junk food traject goed in kaart is gebracht voor knaagdieren en primaten is deze studie de eerste om te suggereren dat dezelfde signaalwegen kunnen werken bij chronisch gestresseerde mensen.

"We kunnen zien dat deze relatie bestaat door simpelweg het meten van stress en de voedselopname en te kijken naar de metabole gezondheid," zei senior auteur Elissa Epel.

"Dieet lijkt een kritische variabele dat ofwel de metabole effecten kan beschermen of versterken, maar we weten nog niet in welke mate dit gebeurt. De volgende studie zal op dat gebied heel belangrijk zijn wanneer we mensen zullen volgen met hoge stress en die veel suiker eten.

De studie, online gepubliceerd in het tijdschrift Psychoneuroendocrinology heeft een groep van 61 ziektevrije vrouwen gevolgd; 33 waren chronisch gestresseerden die de zorg hadden over een partner of ouder met dementie, en 28 waren vrouwen met weinig stress. Over het verloop van een jaar meldden de vrouwen een consumptie van veel suiker en veel vet voedsel.

De onderzoekers evalueerden de belangrijkste biologische markers geassocieerd met verhoogde metabole risicofactoren. Zij maten de tailles van de deelneemsters en hun vetverdeling en met behulp van echografie spoorden ze diepe buikvet deposito's op. Ze testten de insulineresistentie van de deelneemsters, één van de belangrijkste oorzaken van zwaarlijvigheid en diabetes. Zij gebruikten ook een bloedonderzoek om stresshormonen en oxidatieve schade aan lipiden en cel RNA te meten, een marker die hogere kans van sterven door diabetes heeft voorspeld. Oxidatieve beschadiging van het genoom is een belangrijk resultaat omdat het een factor is die kan bijdragen tot een snellere cellulaire veroudering .

"Wij vonden dat veel vet en veel suiker resulteert in een aanzienlijk grotere taille, meer tronculair vet, hogere oxidatieve schade en meer insuline resistentie, maar alleen onder de groep vrouwen blootgesteld aan chronische stress," zei Aschbacher. "De chronisch gestreste vrouwen rapporteerden niet meer suiker of meer vet voedsel te eten dan de laag gestresseerden maar hadden hogere niveaus van een stress-gerelateerde biomarker perifere neuropeptide Y (NPY)."

Gebaseerd op wat bekend is uit dierstudies veroorzaakt stress grotere perifere NPY die in combinatie met ongezonde kost grotere buikvetcellen aanmaakt en deze cellen zijn vatbaarder metabolische ontregeling.

"De medische gemeenschap begint te beseffen hoe belangrijk chronische stress is bij het bevorderen of verslechten van vroege ziekteprocessen," zei Aschbacher . "Maar er zijn geen richtlijnen voor het 'behandelen' van chronische stress. We moeten behandeling studies organiseren om te begrijpen of afnemende stress het metabool syndroom, obesitas of diabetes kan verminderen."

Vertaald door Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats