Bestraald eten na Fukushima schaadt dieren, zelfs bij lage niveaus van straling


Volgens een studie gepubliceerd in het open tijdschrift BMC Evolutionary Biology vertonen vlinders uit de steden rond de Fukushima site hogere sterfte- en ziekteverschijnselen.

Onderzoekers voedden groepen lichtblauwe grasvlinders (Zizeeria maha) vertrokken vanuit zes verschillende gebieden op verschillende afstand van de plaats van de ramp en onderzochten vervolgens de effecten op de volgende generatie. Bij nakomelingen gevoed met dezelfde besmette bladeren als hun ouders vergrote het effect van de straling. Nakomelingen gevoed met onbesmette bladeren leefden normaal verder. Dit toont dat de sanering van de voedselbron een volgende generatie kan redden.

De kernsmelting in de Fukushima Dai-ichi kerncentrale in 2011gaf aanzienlijke hoeveelheden straling vrij in de omgeving. Mensen werden geëvacueerd en geen significante effecten op de gezondheid zijn gemeld, maar de wetenschappers van de Universiteit van de Rukyus, Okinawa, Japan, bestuderen nu de impact op flora en fauna.

In een eerdere studie stelde de groep vast dat het eten van de bladeren met hoge niveaus van straling ernstige invloed had op de grasvlinder. Hun nieuwe studie onderzocht het effect van het eten van de bladeren met veel lagere niveaus van straling, die waren verzameld in 2012, een jaar na de ramp, in de zes gebieden tussen 59 en 1760 km van de site.

De studie toonde aan dat zelfs bij betrekkelijk lage stralingsniveaus een verschil waarneembaar was in de levensduur van de vlinders, afhankelijk van de dosis straling cesium in hun voedsel, die varieerde tussen 0,2 en 161bq/kg. Ter vergelijking, bladeren verzameld in de maanden na de ramp ongeveer 20 km van de site vertoonden een straling van duizenden Bq/kg. Vlinders gevoed met bladeren met hogere cesium doses waren ook kleiner en sommigen hadden morfologische afwijkingen zoals ongewoon gevormde vleugels.

Professor Joji Otaki, Universiteit van Rukyus, zegt: “Wildlife wordt waarschijnlijk beschadigd, zelfs bij relatief lage doses straling, en uit ons onderzoek is gebleken dat de gevoeligheid varieert tussen individuën binnen een soort."

In het tweede deel van het experiment keken de onderzoekers naar de volgende generatie van vlinders. Deze werden verdeeld in een groep gevoed met een ongerepte dieet en een groep gevoed met hetzelfde dieet als hun ouders.

De nakomelingen gevoed met een onbesmet dieet hadden een normale levensduur, ongeacht de hoeveelheid straling waaraan hun ouders waren blootgesteld. Het enige effect leek te zijn dat degenen van wie de ouders waren blootgesteld aan hogere cesium gehaltes kleinere voorvleugels hadden. Deze gevoed met hetzelfde besmet voedsel als hun ouders toonden grotere effecten.

De auteurs stellen dat deze aantoont dat de effecten van het eten van besmet voedsel aanzienlijk kunnen zijn en dat ze kunnen doorgegeven worden maar ook verminderd worden als de volgende generatie een onaangetast dieet krijgt.

Professor Otaki zegt: "Onze studie heeft aangetoond dat het eten van besmet voedsel ernstige negatieve effecten op organismen kan veroorzaken. Dergelijke negatieve effecten kunnen worden doorgegeven van generatie op generatie. Aan de andere kant verbetert het eten van onbesmet voedsel de negatieve effecten, ook in de volgende generatie.. .”

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats