Het leveren van stamcellen in de hartspier kan cardiale reparatie verbeteren en letsels herstellen


Bevindingen van de Icahn School of Medicine at Mount Sinaï werden gepresenteerd op de American Heart Association Scientific Sessions 2014.

Volgens een studie geleid door onderzoekers van de Icahn School of Medicine at Mount Sinaï gepresenteerd op 18 november op de American Heart Association Scientific Sessions 2014 in Chicago, IL, kan het rechtstreeks toedienen van stamcelfactor in een beschadigde hartspier na een hartaanval helpen tot herstel en beschadigd weefsel regenereren.

"Onze ontdekkingen bieden inzicht in de kracht van stamcellen om beschadigde spieren te regenereren na een hartaanval", zegt hoofdauteur van de studie Kenneth Vis, PhD, directeur van het Cardiology Laboratory for Translational Research Center, Mount Sinai Heart, Icahn School of Medicine at Mount Sinai.

Tijdens de studie dienden de onderzoekers van Mount Sinai stamcellen (SCF) toe door genoverdracht kort na het induceren van hartaanvallen in pre-klinische modellen, direct in het beschadigd hartweefsel om zo zijn regeneratieve reparatie reactie te testen. Een nieuw SCF genoverdracht leveringssysteem induceerde c-Kit positieve (ckit +) cardiale stamcellen in beschadigde plaatsen waardoor de schade van de hartaanval werd teniet gedaan. Bovendien verbeterde de gentherapie de hartfunctie, verminderde celdood in de hartspier, verhoogde de regeneratie van hartweefsel bloedvaten en verminderde de vorming van hartweefsellitteken.

'Het is duidelijk dat de expressie van de stamcelfactor gen resulteert in het genereren van specifieke signalen naar naburige cellen in het beschadigde hart wat resulteert in verbeterde resultaten op moleculair, cellulair en orgaanniveau, "aldus Roger J. Hajjar, MD, mede-auteur van de studie en directeur van het Cardiovascular Research Center at Mount Sinaï. “Alhoewel wij in een vroeg stadium van onderzoek zitten zijn er toch aanwijzingen dat het induceren van deze kleine groep van stamcellen naar het hart de basis is van nieuwe therapieën voor het stoppen van de klinische verslechtering bij patiënten met gevorderd hartfalen."

ckit + cellen zijn een kritisch cardiale cytokine, of eiwitreceptor, dat zich bindt aan celfactoren. Zij nemen natuurlijk toe na een myocardiaal infarct en door celproliferatie zijn ze betrokken bij cardiale regeneratie.

Volgens de onderzoekers is er een behoefte aan de ontwikkeling van interventiestrategieën voor cardiomyopathie en het voorkomen van een progressie naar hartfalen. Hart- en vaatziekten zijn de nummer één doodsoorzaak in de Verenigde Staten, met cardiomyopathie of een vergroot hart door een hartaanval of een slechte bloedtoevoer als gevolg van verstopte slagaders als de meest voorkomende oorzaken van de aandoening. Bovendien veroorzaakt cardiomyopathie een verlies van cardiomyocyt cellen die de hartslag controleren, en de veranderingen in hartvorm wat leidt tot de afname van het pomprendement van het hart.

"Onze studie toont aan dat onze SCF genoverdracht strategie een veelbelovend volwassen stamcellen type kan mobiliseren in het beschadigd gebied van het hart om zo de cardiale pompfunctie te verbeteren en de heftigheid van het myocardinfarct te verminderen wat resulteert in verbeterde prestaties van het hart en potentieel verhogen van overleving op lange termijn en het verbeteren van de kwaliteit van leven bij patiënten met een risico op progressie naar hartfalen, "zegt Dr Fish.

"Dit onderzoek draagt bij tot het bewijs dat een kleine populatie van volwassen stamcellen kunnen worden ingezet naar de beschadigde delen van het hart om zo de klinische resultaten te verbeteren,” zegt Dr Hajjar.

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats