Minder medicatie in woonzorgcentra


Het gebruik van antidepressiva, slaapmiddelen en kalmeringspillen in woonzorgcentra afbouwen: het kan. Dat bewees een verbeteringsproject in een Gents woonzorgcentrum waar de Universiteit Gent aan meewerkte.

Uit onderzoek van Majda Azermai (vakgroep Farmacologie, UGent), bleek eerder dat 30 procent van de bejaarden in woonzorgcentra geneesmiddelen voorgeschreven krijgen om hun angsten en agressie te onderdrukken.

Psychofarmaca zijn geneesmiddelen die inwerken op het psychisch welzijn, zoals antidepressiva, slaapmiddelen en kalmeringspillen. Ze maken bejaarden suffer en minder alert. En dat verlaagt niet alleen hun levenskwaliteit, het verhoogt ook het risico op vallen.

In het woonzorgcentrum Leiehome in Drongen startte vorig jaar een project om dit soort geneesmiddelen efficiënter en effectiever in te zetten. Vorming en sensibilisering voor bewoners en personeel

De artsen, verpleegkundigen, zorgkundigen en paramedici in het woonzorgcentrum werden door een groep experts extra opgeleid over het gebruik van antidepressiva, slaapmiddelen en kalmeringspillen. Ook de bewoners zelf en hun familieleden of mantelzorgers werden geïnformeerd over het gebruik van dergelijke medicatie.

Naast feitelijke informatie over psychofarmaca kregen het personeel en de bewoners meer duiding over hoe bepaalde klachten zonder geneesmiddelen behandeld kunnen worden.

Alternatieven voor medicatie

“Heel wat ouderen hebben verdriet door verlieservaringen, bijvoorbeeld van een partner, familieleden of een vertrouwde omgeving. Maar verdriet is geen depressie. Soms moet je verdriet toelaten in plaats van het te behandelen met antidepressiva,” aldus Dirk De Meester, hoofd zorgverlening van woonzorgcentrum Leiehome.

Ook op andere vlakken bleek medicatie niet altijd nodig. Dirk De Meester: “Slaapmedicatie konden we afbouwen door meer aandacht te besteden aan een goede slaaphygiëne, waardoor onze bewoners een beter slaappatroon ontwikkelden. Ook moeilijk hanteerbaar gedrag zoals roepen of ronddwalen moet niet altijd met geneesmiddelen behandeld worden. Je kan hier beter andere oplossingen voor inzetten, bijvoorbeeld een combinatie van een ander activiteitenaanbod voor de bewoners, prikkelarme kamers en aromatherapie. Die zaken hebben al bewezen een goed alternatief voor kalmeringsmiddelen te zijn. ”

Onderzoeker Majda Azermai werkte mee aan het project in Leiehome. “Een belangrijk besluit uit dit project is dat het gebruik van antipsychotica, antidepressiva en slaapmedicatie een gedeelde verantwoordelijkheid is tussen alle betrokken partijen: het personeel in het woonzorgcentrum, maar ook de familieleden, begeleiders of mantelzorgers die voor de bejaarden zorgen. Als we psychofarmaca willen afbouwen, moeten we dus alle betrokken partijen genoeg informeren en sensibiliseren”, aldus Azermai.
Meer onderzoeksresultaten

De volledige resultaten van het project worden voorgesteld op het symposium ‘Alle bewoners aan de pillen?’ op zaterdagvoormiddag 6 december 2014 in het Vormingsinstituut Guislain. Op dit symposium wordt het gebruik van psychofarmaca ook in de bredere context geplaatst van geestelijke gezondheidszorg voor ouderen.

Inschrijven voor het symposium kan via mail naar project.psychofarmaca@leiehome.be.

Het project werd gefinancierd door het Fonds ter bestrijding van Verslavingen (FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu).


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats