Nieuws

 


Illustraties op sigarettenpakjes redt levens: WHO rapport


China dient de alleen-tekst gezondheidswaarschuwingen te verbeteren door het toevoegen van afbeeldingen van tabak-gerelateerde ziektes.

Grote, geïllustreerde gezondheidswaarschuwingen op sigarettenpakjes in China zouden de kennis verbeteren over de nadelen van roken, helpen bij de afname van het rokerspercentage, en op die manier levens redden, volgens wereldwijde onderzoeken. Dit zijn de belangrijkste factoren in een nieuw rapport, Tobacco health warnings in China – Evidence of effectiveness and implications for action, van de World Health Organization (WHO) en de International Tobacco Control Policy Evaluation Project (ITC Project), vandaag bekend gemaakt.

“Dit nieuwe rapport presenteert een zeer dwingend pleidooi voor het invoeren van grote, geïllustreerde – of grafische – gezondheidswaarschuwingen op alle pakjes sigaretten in China, “zegt Dr. Bernard Schwartländer, WHO vertegenwoordiger in China.

“De gemiddelde roker in China rookt 15-17 sigaretten per dag. Dit betekent dat deze gemiddelde roker meer dan 6200 keer per jaar in aanraking komt met gezondheidswaarschuwingen, simpelweg door de handeling van iedere keer een sigaret uit het pakje te pakken. Het doeltreffender maken van de waarschuwingen op het pakje is daarom een fantastische manier om rokers te waarschuwen voor de gezondheidsgevaren bij roken en hen aan te moedigen ermee te stoppen. En het is tevens zeer kostenbesparend voor overheden – er zijn praktisch geen financiële middelen nodig voor toepassing of naleving,” legt Dr. Schwartländer uit.

Het rapport legt de nadruk op belangrijk internationaal bewijs uit het ITC Project voor het implementeren van grote, geïllustreerde waarschuwingen in andere landen en streken.

“Aanwijzingen uit de hele wereld laten zien dat grote, geïllustreerde waarschuwingen het effect van de waarschuwingsteksten op pakjes aanzienlijk verhogen door het verbeteren van informatie, bekendheid en inzicht over het risico van sigaretten. Dit leidt tot grotere motivatie bij rokers om te stoppen, en minder motivatie bij niet-rokers om te beginnen,” zegt professor Geoffry Fong, ITC Project Principal Investigator en medeauteur van het nieuwe rapport.

“Ons onderzoek in China laat zien dat de huidige Chinese alleen-tekst waarschuwingen erg ondoeltreffend zijn. Herziening van de huidige gezondheidswaarschuwingen in lijn met de WHO FCTC en hun richtlijnen zou het besef van roken-gerelateerde gezondheidsschade in China verhogen, en Chinese rokers aanmoedigen om te stoppen. Met zijn meer dan 300 miljoen rokers, is er een sterke noodzaak voor China om een beleid in te voeren dat duidelijk bewijs werkt,” voegt professor Fong toe.


Vert.: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats