Niet-rokers in auto's worden blootgesteld aan aanzienlijk passief roken


UCSF onderzoekers vinden voor de eerste keer verhoogde kankerverwekkend markers bij autopassagiers.

Niet-rokers die gedurende een uur samen in de auto zitten met een roker vertoonden markers van aanzienlijk hogere niveaus van kankerverwekkende en andere giftige stoffen in hun urine, wat aangeeft dat passief roken in motorvoertuigen een potentieel groot risico is voor de gezondheid. Tot dit besluit kwamen onderzoekers van UC San Fransico na een baanbrekende studie.

De niet rokende passagiers vertoonden verhoogde niveaus van butadieen, acrylonitril, benzeen, methyleringsmiddelen en ethyleenoxide. Deze groep van giftige chemicaliën is "de belangrijkste onder de duizenden die in tabaksrook zitten en verantwoordelijk voor verschillende ziekten", zei senior onderzoeker Neal L. Benowitz, MD. Benowitz is UCSF professor in de geneeskunde, bio-ingenieur en therapeutische wetenschapper en hoofd van de afdeling klinische farmacologie aan San Francisco General Hospital en Trauma Center.

"Onze studie is de eerste die de blootstelling aan bepaalde chemische stoffen bij mensen door passief roken heeft gemeten," zei Benowitz. "Dit betekent dat samenzitten met rokers in de auto het inademen van potentieel gevaarlijke stoffen uit tabaksrook die zijn geassocieerd met kanker, hart- en vaatziekten en longaandoeningen, ten gevolge heeft."

De wetenschappers publiceerden hun resultaten op 14 november 2014 in het tijdschrift Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention, gepubliceerd door de American Association for Cancer Research.

Voor de studie werden 14 niet-rokers een uur lang op de rechts achter passagiersstoel van een geparkeerde sportwagen gezet met vooraan op de bestuurdersstoel een roker die drie sigaretten rookte. De voorste en achterste ramen stonden 10 centimeter open.

Voor de blootstelling en vervolgens acht uur later werd de urine van rokers geanalyseerd op biomarkers van negen chemische verbindingen uit sigarettenrook die zijn geassocieerd met kanker, hart- en vaatziekten en ademhalingsziekten. Zeven biomarkers toonden een significante toename als gevolg van blootstelling aan tweedehands rook.

"Dit vertelt ons dat mensen, vooral kinderen en volwassenen met reeds bestaande gezondheidsproblemen zoals astma of een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten beschermd moeten worden tegen passief roken in auto's", zegt hoofdauteur Gideon St. Helen, PhD, postdoctoraal onderzoeker in de UCSF Department of Medicine.

De wetenschappers waarschuwen dat het onderzoek niet de echte rooksituaties in de meeste auto's weerspiegelt, omdat het stilstaande voertuig gebruikt in het onderzoek minder ventilatie zou bieden dan een rijdende auto.

"Toch waren de luchtmonsters die we namen vergelijkbaar met die bij eerdere rookstudies in gesloten auto's en auto's gebruikt met verschillende ventilatiesystemen in bedrijf," zei St. Helen. "En zo zijn wij van mening dat het algemene niveau van de risico's voor niet-rokers die wij vonden gewoon realistisch is."

Vertaling: Andre Teirlinck 


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats