Roken door vaders vóór de conceptie kan risico op astma bij baby’s verhogen


Een baby loopt een groter risico op astma als haar of zijn vader rookkte vóór de conceptie.

Het onderzoek, vandaag (8 september 2014) gepresenteerd op het European Respiratory Society (ERS) International Congress in München, is het eerste bij mensen om het verband te analyseren tussen het rookgedrag van vaders vóór de bevruchting en astma bij kinderen. De uitkomsten kunnen toegevoegd worden aan het groeiend bewijs uit onderzoek bij dieren, dat sigarettengebruik van de vader vóór het vaderschap zijn kind kan schaden.

Het onderzoek analyseerde de rookgewoonten van meer dan 13.000 mannen en vrouwen met behulp van een vragenlijst. De onderzoekers analyseerden het verband bij zowel moeders en vaders en keken naar het aantal jaren dat vóór de conceptie werd gerookt, in hoeveel gevallen astma voorkwam bij kinderen en of één van de ouders was gestopt met roken vóór de zwangerschap.

Uit de resultaten bleek dat niet-allergische astma (zonder hooikoorts) beduidend meer voorkwam bij kinderen met een vader die vóór de bevruchting rookte. Dit astma risico werd groter als een vader vóór zijn 15e rookte en dit risico werd nog groter naarmate er langer gerookt werd. De onderzoekers constateerden geen verband tussen het roken van de moeder vóór de bevruchting en astma bij kinderen.

Dr. Cecile Svanes van de universiteit van Bergen, Noorwegen, zegt: “Dit onderzoek is belangrijk omdat dit het eerste is dat kijkt hoe de rookgewoonten van vaders vóór de conceptie van invloed kan zijn op de gezonde luchtwegen van deze kinderen. Gezien deze resultaten, kunnen we aannemen dat blootstelling aan iedere vorm van luchtverontreiniging, van beroepsmatige tot chemische blootstelling, ook gevolgen kan hebben. Het is belangrijk voor beleidsmakers om te focussen op maatregelen gericht op jonge mannen om hen te waarschuwen op de gevaren van roken en andere risico’s voor hun ongeboren kinderen in de toekomst.”

Vertaling: Ellen Lam

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats