Leefbewust.com Webwinkel Spirulina Chlorella Facebook Themas Videos Nieuwsbrief Email Lidmaatschap

 

Pesten kan op lange termijn gevolgen hebben voor de gezondheid


Durham, NC - Volgens onderzoekers van Duke Medicine kunnen gepeste kinderen chronische systemische ontsteking ervaren die voortduurt tot in de volwassenheid, terwijl de pestkoppen eigenlijk voordelen kunnen plukken voor de gezondheid door het verhogen van hun sociale status.

De studie, uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Warwick, de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill en Emory University, is online gepubliceerd in de Proceedings van de National Academy of Sciences in de week van 12 mei 2014.

"Onze bevindingen keken naar de biologische gevolgen van pesten en het bestuderen van een marker voor ontsteking vormde een potentieel mechanisme voor het onderzoek van de manier waarop deze sociale interactie later de gezondheid kan beïnvloeden," zei William E. Copeland , Ph.D., associate professor in de psychiatrie en gedragswetenschappen aan de Duke University School of Medicine en hoofdauteur van de studie.

Eerdere studies hebben gesuggereerd dat de slachtoffers van pesten tijdens de kindertijd lijden onder sociale en emotionele gevolgen als ze volwassen zijn, zoals toename van angst en depressie. Gepeste kinderen melden ook gezondheidsproblemen, zoals pijn en gevoeligheid voor ziekte wat kan leiden tot psychologische problemen.

"Het blijkt dat pesten invloed heeft op de gezondheidstoestand tijdens de volwassenheid," zei Copeland. "In deze studie hebben we nagegaan of pesten in de kindertijd invloed kan hebben op de fysieke gezondheid."

Copeland en zijn collega's gebruikten gegevens van de Great Smoky Mountains Studie, een robuuste, op populatie gebaseerde studie die informatie heeft verzameld over 1.420 individuen over meer dan 20 jaar. Personen werden willekeurig geselecteerd om deel te nemen aan de prospectieve studie.

De deelnemers werden geïnterviewd tijdens hun kindertijd, adolescentie en jonge volwassenheid, en onder andere onderwerpen is gevraagd naar hun ervaringen met pesten. De onderzoekers verzamelden ook kleine bloedmonsters om te kijken naar biologische factoren. Met behulp van de bloedmonsters maten de onderzoekers C-reactief proteïne (CRP), een marker van lage graad ontsteking en een risicofactor voor gezondheidsproblemen zoals het metabool syndroom en hart- en vaatziekten .

"CRP niveaus worden beïnvloed door een verscheidenheid van stressoren zoals slechte voeding, gebrek aan slaap en infectie; maar we hebben gevonden dat ze ook gerelateerd zijn aan psychosociale factoren," zei Copeland." Door het controleren van CRP bij de deelnemers, voor dat pesten zich voordeed, kregen we een duidelijker inzicht in hoe pesten het traject van CRP kan veranderen."

Drie groepen van deelnemers werden geanalyseerd slachtoffers van pesten, degenen die zowel pester als slachtoffer waren en degenen die puur pestkoppen waren. Hoewel de CRP steeg voor alle groepen bij volwassenheid hadden de slachtoffers van pesten in de kindertijd een veel hogere CRP dan de volwassenen dan de andere groepen. De CRP verhoogde met het aantal keren dat de individuën gepest waren.

Bij jonge volwassenen die zowel pesters als slachtoffers waren geweest in hun kindertijd waren de CRP niveaus vergelijkbaar met degenen die niet gepest waren, terwijl de pestkoppen de laagste CRP hadden - zelfs lager dan degenen die niet betrokken waren geweest bij pesten. De bullebakken konden dus door het verbeteren van hun sociale status zich beschermen tegen verhogingen van de inflammatoire marker.

Terwijl pesten vaker voorkomt en gezien wordt als minder schadelijk dan kindermishandeling, suggereren de bevindingen dat pesten de niveaus van ontsteking kan verstoren bij volwassenheid, vergelijkbaar met wat wordt gezien in andere vormen van jeugdtrauma .

"Onze studie vond dat de rol van een kind bij pesten kan dienen als zowel een risico of een beschermende factor voor lage graad ontsteking", zegt Copeland. "Verbeterde sociale status lijkt een biologisch voordeel te hebben. Echter zijn er andere manieren dan pesten waarbij kinderen maatschappelijk succesvol kunnen zijn."

De onderzoekers concludeerden dat het verminderen van pesten, evenals de vermindering van ontsteking onder slachtoffers van pesten, één van de belangrijkste doelstellingen moet zijn voor het bevorderen van de lichamelijke en emotionele gezondheid en de vermindering van het risico op ziekten die samenhangen met ontsteking.

Vertaling: Angelique Broers



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats