Fins onderzoek legt verband tussen de darmflora en de ziekte van Parkinson


Volgens een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Helsinki en het Helsinki University Central Hospital (HUCH) hebben patiënten met de ziekte van Parkinson een andere microbiota in hun darmen dan hun gezonde collega's.

"De belangrijkste waarneming is dat patiënten met Parkinson minder bacteriën hebben uit de familie Prevotellaceae, in tegenstelling tot de controlegroep had vrijwel niemand in de patiëntengroep een grote hoeveelheid bacteriën uit deze familie," verklaart DMSc Filip Scheperjans, neuroloog de HUCH Neurology Clinic.

De onderzoekers hebben nog niet bepaald wat het gebrek aan Prevotellaceae bacteriën bij Parkinson-patiënten betekent - hebben deze bacteriën misschien een eigenschap die beschermt tegen deze ziekte? Of is deze ontdekking van deze intestinale dysfunctie slechts een onderdeel van de pathologie? "Het is een interessante vraag, die we proberen te beantwoorden," zegt Sheperjans.

Een andere interessante ontdekking was dat de hoeveelheid bacteriën van de familie Enterobacteriaceae in de darm verband houdt met de ernst van de evenwichtsproblemen bij de patiënten. Hoe meer Enterobacteriaceae ze hadden hoe ernstiger de symptomen waren.

"We zijn momenteel met een heronderzoek bezig om te bepalen of de verschillen een permanent karakter hebben en of de darmbacteriën geassocieerd zijn met de progressie van de ziekte," legt Sheperjans uit. "Daarnaast zullen we zien of deze veranderingen in het bacterieel ecosysteem zich uiten vóór het begin van de motorische symptomen en uiteraard ook proberen om de basis van de band tussen de darmflora en Parkinson vast te stellen. Wat voor mechanisme bindt ze? "

De onderzoekers hopen dat hun bevindingen uiteindelijk zouden kunnen worden gebruikt om een testmethode op punt te stellen die de diagnostiek bij de ziekte van Parkinson kan verbeteren en om misschien eindelijk een manier te vinden voor het behandelen en voorkomen van Parkinson langs een behandeling van de darmflora.

Vertaling: André Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats