Werknemers in ploegendienst kunnen beter voedsel met een hoog ijzergehalte vermijden


Onderzoekers ontdekken de rol van ijzer in de lever die de bloed glucose niveau's reguleert.

Werknemers die zich klaar maken voor een nachtdienst zijn mogelijk beter af als ze 's nachts geen voedsel met een hoog ijzergehalte eten zodat ze de biologische klok in hun levers niet verstoren.

Onderzoekers geloven, dat een verstoring van de biologische klok de reden is dat mensen in ploegendienst vaker diabetes type 2, obesitas en kanker krijgen. De hersenen zijn de belangrijkste biologische klok van het lichaam, die de slaapbehoefte en voedselinname regelen. Maar andere lichaamsweefsels hebben ook een biologische klok, zoals de lever, die de bloed glucose niveau's reguleert.

Volgens een nieuwe studie in "diabetes online" laten onderzoekers van de universiteit van Utah zien dat ijzer in het dieet een belangrijke rol speelt in de biologische klok van de lever. Judith A. Simcox, Ph.D. is afgestudeerd in biochemie aan de universiteit van Utah en is de hoofd auteur van de studie.

"IJzer is als de wijzers van de klok die de tijd weergeeft," volgens Simcox. "De ontdekking van ijzer heeft mogelijk brede gevolgen voor mensen die in ploegendiensten werken omdat ijzer het biologische ritme van de lever instelt".

Alle biologische klokken in het lichaam werken volgens hun eigen schema om de belangrijke functies te uit te voeren. De biologische klok van de hersenen bijvoorbeeld is zo ingesteld dat het bij licht de mensen vertelt om wakker te worden en te gaan slapen als het donker is. Het is optimaal als alle lichaamsklokken volgens hun correcte schema werken. Iedereen die in ploegendienst of nachtdienst heeft gewerkt, weet dat door buiten kantooruren te werken de biologische klok niet gelijk loopt en je slaap en eet patroon ontregelt.

Talrijke studies laten zien dat werknemers in ploegendienst een hoger risico hebben op obesitas, diabetes en andere stofwisselingsziektes. Het risico voor hart en vaatziekten, beroertes en kanker is ook hoger onder deze werknemers. In 2007, verklaarde een onderafdeling van de wereld gezondheidsorganisatie dat ploegendiensten vermoedelijk kankerverwekkend zijn.

Signalen van buitenaf:

De biologische klok van de lever wordt gestuurd door voedselinname. Als je slaapt helpt deze klok om een constant bloed glucose niveau te behouden, maar zorgt er vervolgens voor dat hij piekt vlak voordat je wakker wordt. Als de klok in de lever niet meer synchroon loopt met die in de hersenen, bevordert het mogelijk stofwisselingsziektes, dit volgens Donald A. McClain, M.D., Ph.D., professor in geneeskunde en biochemie van de universiteit van Utah en senior auteur van de studie.

McClain en Simcox wilden signalen van buitenaf vinden die de biologische klok in de lever reguleren. Zij hebben muizen gevoed met ijzer als deel van hun natuurlijk eetpatroon en constateerden dat ijzer in het dieet de cellulaire concentratie van heem verhoogde. Heem is een samengesteld zuurstof bevattende ijzerverbinding die wordt gevonden in hemoglobine. Zij ontdekten dat wanneer heem zich bindt aan een biologisch eiwit (een stof waarvan Simcox de functie vergelijkt met die van een radertje in een mechanische klok), de proteïne activiteit verhoogt wordt en ervoor zorgt dat de lever optimale controle heeft over de bloed glucoseniveaus.

Verhoogde activiteit van biologisch eiwit is alleen gezond wanneer het zich in de natuurlijke tijdcyclus van de lever voordoet. Maar als dit gebeurt op een moment dat niet gelijk loopt met de biologische klok, zoals bij nachtdiensten, kan dat resulteren in abnormale bloed glucoseniveaus.

"Wanneer een werknemer in ploegendienst 's nachts ijzerrijk voedsel eet, kan het ontbreken van gelijkloop tussen de leverklok en die van de hersenen alleen maar verergeren," meent McClain, mede vice-president voor klinisch onderzoek van de universiteit voor gezondheidswetenschappen en directeur van het centrum voor klinisch en overdraagbare wetenschap. "Door de neiging de biologische schommelingen van de stofwisseling te verkleinen, kunnen hoge ijzergehaltes in weefsels de normale schommeling van dag en nacht, die is gekoppeld aan een gezond stofwisselingssysteem, nadelig beïnvloeden.

Meer onderzoek is nodig om te kijken hoe de resultaten van hun studie voedingsrichtlijnen voor iedereen zouden kunnen opleveren, maar voor werknemers in ploegendienst in het bijzonder. De onderzoekers wijzen er al snel op dat te weinig ijzer ook ongezond is. Uiteindelijk hopen ze dat hun studies een optimale bandbreedte voor ijzer zullen definiëren die veel smaller is dan de nu gebruikelijke "normale" bandbreedte.

Vertaling: Manuka Buisman


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats