Beeldvorming van de hersenen onthult aanwijzingen over chronisch vermoeidheidssyndroom


Verschillen in de basale ganglia, gelijkenis met ontsteking- geïnduceerde vermoeidheid.

Een hersenbeeld studie toont aan dat patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom over een verminderde respons beschikken in een gebied van de hersenen verbonden met vermoeidheid. De bevindingen suggereren dat chronisch vermoeidheidssyndroom wordt geassocieerd met veranderingen in de hersenen van hersenenkringen die de motorische activiteit en motivatie regelen.

In vergelijking met gezonde controles hadden patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom minder activiteit van de basale ganglia volgens metingen met fMRI (functionele magnetische resonantie). Deze vermindering van de basale ganglia activiteit had ook verband met de ernst van de vermoeidheidsklachten .

Volgens Centers for Disease Control and Prevention is chronisch vermoeidheidssyndroom een slopende en complexe aandoening gekenmerkt door een intense vermoeidheid die niet verbetert door bedrust en kan verergerden door inspanning of mentale stress.

De resultaten zullen gepubliceerd worden in het tijdschrift PLoS ONE.

"We bekeken de basale ganglia omdat ze de eerste doelwitten zijn bij een ontsteking in de hersenen," zegt hoofdauteur Andrew Miller, MD. "De resultaten van een aantal eerdere studies suggereren dat verhoogde ontsteking een factor voor vermoeidheid kan zijn bij CFS patiënten en zelfs de oorzaak bij sommigen."

Miller is William P. Timmie professor in de psychiatrie en gedragswetenschappen aan de Emory University School of Medicine. De studie was een samenwerking tussen onderzoekers van de Emory University School of Medicine, chronische virale ziekten van de CDC Branch en de Universiteit van Modena en Reggio Emilia in Italië. De studie werd gefinancierd door de CDC.

De basale ganglia zijn structuren diep in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor de controle van bewegingen en reacties op beloningen en cognitieve functies. Verscheidene neurologische aandoeningen omvatten disfunctie van de basale ganglia, waaronder de ziekte van Parkinson en de ziekte van Huntington bijvoorbeeld.

In eerdere gepubliceerde studies door Emory onderzoekers, vertoonden mensen die interferon alfa namen voor de behandeling van hepatitis C, die ernstige vermoeidheid kan veroorzaken, ook een verminderde activiteit in de basale ganglia. Interferon alfa is een eiwit dat van nature geproduceerd wordt door het lichaam als onderdeel van de ontstekingsreactie op virale infectie. Ontsteking is ook gekoppeld aan vermoeidheid bij andere groepen zoals borstkanker.

"Een aantal eerdere studies suggereren dat reacties op virussen ten grondslag kunnen liggen aan een aantal gevallen van CVS" zegt Miller. "Onze gegevens steunen het idee dat de immuunrespons op virussen kan worden geassocieerd met vermoeidheid van het lichaam door het beïnvloeden van de hersenen door een ontsteking. We blijven onderzoeken hoe ontsteking de basale ganglia beïnvloedt en welke effecten dat heeft op andere gebieden van de hersenen en het functioneren van de hersenen zelf. Deze toekomstige studies kunnen ons informeren over nieuwe behandelingen.¨

Mogelijke behandeling kan zijn met medicijnen die de immuunrespons van het lichaam veranderen door het blokkeren van ontstekingen of het verbeteren van de basale ganglia functie," zegt hij.

De onderzoekers vergeleken 18 patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom met 41 gezonde vrijwilligers. De 18 patiënten werden gerekruteerd op basis van een eerste telefonische enquête gevolgd door uitgebreide klinische evaluaties. De klinische evaluaties die in twee fasen verliepen, werden uitgevoerd op honderden Georgië bewoners. Mensen met een ernstige depressie of die antidepressiva namen werden uitgesloten van de MRI-studie, echter niet degenen met angststoornissen.

Voor de beeldvorming van de hersenen werd aan de deelnemers verteld dat ze een dollar konden winnen als ze correct raadden of een vooraf geselecteerde kaart rood of zwart was. Nadat ze gegokt hadden werd de kleur van de kaart geopenbaard en op dat moment maten de onderzoekers de bloedtoevoer naar de basale ganglia.

De belangrijkste meting was: hoe groot is het verschil in activiteit bij winst of verlies? De scores van de deelnemers waren een weergave van de omvang van hun vermoeidheid gebonden aan het verschil in de basale ganglia activiteit tussen winnen en verliezen. Degenen die het meest vermoeid waren vertoonden de kleinste veranderingen in de basale ganglia.

Lopende studies op Emory onderzoeken verder de invloed van ontsteking op de basale ganglia, inclusief studies met anti-ontstekingsbehandelingen tegen vermoeidheid en verlies van motivatie bij patiënten met depressie en andere aandoeningen met ontstekingen waaronder kanker.

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats